hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img

Vi har flyttat till en ny domän med ett nytt utseende gå till www.duifokus.se

Böcker

Mästerkocken som ser varje dag som en fest!

Varje dag är en fest av Catarina König, kokbok

Catarina König tog hem Mästerkockstiteln med en hummer som hon gett sig på att gratinera för första gången och som Leif Mannerström skeptiskt smakade på och nära på hamnade i mathimlen. Under hela säsongen har hon chansat och lyckats väl med sina chansningar. Catarinas idé var inte den som juryn förordade, men det är den boken som ligger på bokhandelsdiskarna i dag.

Hon kallar sig matfashionista och kokboken döptes till Varje Dag Är en fest! Får Catarina inte laga mat en dag så är den dagen förstörd anser hon. Hon brinner för sina 14-år gamla surdegar som matas i kylen varje dag hon har till och med döpt dem! Degarna heter Lisa och Roger och tas om hand lika väl som barnen i familjen.

Kokboken är med klassisk mat med lyxigare touch, rena smaker och snygga uppläggningar. Här finns Catarinas recept för en lyckad middagsbjudning, med alltifrån fräscha drinkar, aptitretande mingelmat, goda förrätter, maffiga huvudrätter och söta desserter. Varje dag är en fest hos Catarina, och därför finns också hennes bästa vardagsrätter med en guldkant. Dessutom en bank av grundrecept på olika tillbehör samt en uppläggningsskola med de bästa tipsen för hur du kan få till riktigt fina uppläggningar. Följ Catarinas recept så blir det både snyggt och gott!

Boken är vacker och alla tips är enkla att följa med hjälp av tydliga bilder. Att Catarina har en särskild begåvning för uppläggningar såg man tydligt i programmet. Nu får även vi lära oss knepen!

Här bjuder vi på ett av recepten. En otroligt god och enkel pastarätt för både vardag och fest.

Varje dag är en fest av Catarina König, kokbok

Pasta Arrabiata

Till 4 portioner behöver du:

 • 400 gr spagetti
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 2 små gula lökar, skalade och strimlade
 • 1 msk olivolja
 • 2 burkar konserverade cocktailtomater 800 gr
 • ½ dl grönsaksfond, alt ½ smulad buljongtärning
 • 1 kruka basilika, finstrimlade blad (spara lite hela blad till garnering)
 • 1 tsk chiliflakes
 • salt och peppar

tillbehör

 • Mozzarella
 • Riven parmesan

Gör så här:

Finhacka en vitlöksklyfta. Fräs den med lök i olivolja på medelvärme i en panna tills löken mjuknar, ca 2 minuter. Det får inte brännas. Tillsätt de konserverade cocktailtomaterna, grönsaksbuljongen oh pressa i tre vitlöksklyftor. Rör om och låt puttra. Rör ner basilikan och låt koka ihop. Salta, peppra och smaka upp med chiliflakes. Smaka av och smaka upp med mer chiliflakes du vill ha upp styrkan.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Salta vattnet så att det känns lika salt som havet. Häll i lite olja och låt koka tills de är al dente. Häll av vattnet, tillsätt eventuellt en klick smör, salta och peppra.

Lägg tomatsås i botten av en tallrik och lägg pasta ovanpå. Lägg på tre till fyra skivor mozzarella. Toppa med lite mer sås och riv över parmesan. Garnera med färsk basilika.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: 11 SP per portion lägg till SP för mozzarella och parmesan. Såsen är jättegod och går alldeles utmärkt att äta med enbart pasta.

Recept - Catarina König, bilder och text - Marlene Rindå

Sommaren boktips!

Årets bok nomineringar 2016

Nu har Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer utsett de 12 nominerade böckerna inför Årets Bok 2016. Så nu vet vi vilka deras favoriter är och har lite tips inför sommarens läsning i hängmattan!

De nominerade till Årets Bok är:

 • 1. Anthony Doerr - Ljuset vi inte ser (Förlag: Bookmark Förlag)
 • 2. Elin Olofsson - Gånglåt (Förlag: Wahlström & Widstrand)
 • 3. Liane Moriarty - Stora små lögner (Förlag: Albert Bonniers Förlag)
 • 4. Elena Ferrante - Min fantastiska väninna (Förlag: Norstedts)
 • 5. Tana French - En hemlig plats (Förlag: Albert Bonniers Förlag)
 • 6. Nele Neuhaus - Snövit ska dö (Förlag: Albert Bonniers Förlag)
 • 7. Elizabeth Gilbert - Alma Whittaker (Förlag: Massolit Förlag)
 • 8. David Lagercrantz - Millennium 4. Det som inte dödar oss (Förlag: Norstedts)
 • 9. Martina Haag - Det är något som inte stämmer (Förlag: Piratförlaget)
 • 10. Carin Hjulström - Kärlek sökes (Förlag: Forum Bokförlag)
 • 11. Jojo Moyes - Arvet efter dig (Förlag: Printz Publishing)
 • 12. Lars Mytting - Simma med de drunknade (Förlag: Wahlström & Widstrand)

Kriteriet för att bli nomierad är bla att boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige under maj 2015 – april 2016. Boken ska tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet.

Vem som vinner är det däremot publiken som bestämmer. Röstningsperioden börjar nu direkt och avslutas 28 augusti. Den som vill rösta på sin favorit kan göra det på www.aretsbok.se.

Författaren till den bok som fått flest röster tilldelas en statyett och 30 000 kronor i prispengar. Vinnaren presenteras på Bokmässan i Göteborg i september 2016.

Nu är det bara att beta av listan och börja läsa!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Isobels Vandring av Kajsa Ingemarsson

Isobels Vandring, Kajsa Ingemarsson
Kajsa Ingemarsson

Isobels Vandring är så vacker! Underbart målande beskrivningar av miljöer, karaktärer och upplevelser. Så många fina ord och omskrivningar att man sällan sett dess likhet i skrifter från idag.

Den här boken har verkligen en historia! Det var på väg hem från en omvälvande resa i Egypten som berättelsen kom till henne i form av två meningar; en början och ett slut. Känslan av angelägenhet var så stark att Kajsa la det hon höll på med åt sidan när hon kom hem, och började skriva. Orden som formulerade sig är inte de vanliga. När boken skrevs, levde språket och stilen sitt eget liv. Likaså innehållet. Sagan har fått förbli saga. Med sig in i skrivandet hade Kajsa magin och mystiken från sin egen resa, men berättelsen knöt också an till sagor hon hört och läst som barn. Hon var redan då fascinerad av det enkla och raka, men också av visdomen, mystiken, det oväntade och tokiga.

Berättelsen om Isobel, hennes familj och mötet med Anived är något alldeles extra. Nästan som en saga för vuxna, med vackra illustrationer av Saga Mariah Sandberg. Samarbetet dem emellan är deras första och har varit otroligt lyckat. Bilderna passar perfekt till texterna, alla tecknade i svartvitt och så otroligt vackra.

Isobels Vandring, Saga Mariah Sandberg
Saga Mariah Sandberg

Isobels vandring är en magisk och suggestiv berättelse bortom tid och rum. En vacker saga som låter oss följa med den unga flickan Isobel och hennes vän Anived i deras spännande sökande efter mannen med stenen, en mytisk gestalt vars omtalade förmågor lockar dem långt från hemmets välbekanta trygghet.

Sagan leder de två ungdomarna över vidsträckta slätter, till havets stränder och skogens mörka grönska, men också till ödemarkens fruktlösa torka och ändlösa vidder. För att finna det de söker är de dock tvungna att bege sig ännu längre bort, mot det gåtfulla berget som hägrar i fjärran. Längs vandringen möter de vänner och vägvisare av olika slag, men framför allt möter de två sig själva.

Isobels vandring är en poetisk berättelse skriven på ett skimrande vackert språk. Den tar oss med på äventyr, men använder också sagans symboler för att leda läsaren mot egna djup och reflektioner. Man kan inte riktigt säga vilken tid det handlar om eller plats på jorden och det är det som gör att man med hjälp av bilderna får fantasiera ihop sin egen tid och plats. Boken blir nästan lite meditativ och man blir lite lycklig medan man läser.

En bok att rekommendera om man vill komma ner i tempo, hitta lugnet och få en fantastisk berättelse med vackra bilder!

Bilder och text - Marlene Rindå

Stora ljudbokspriset 2016

Stora ljudbokspriset 2016 priserna

I måndags gick Ljudboksgalan av stapeln. Vinnare i tre olika kategorier skulle utses; Skönlitteratur, Barn & Ungdom och Deckare. Samtidigt delades Storytelpriset ut till studion Visuellt ljud. Priset delas ut till en aktör som varit viktig för branschens utveckling. Visuellt Ljud har spelat in mer än 80 boktitlar hittills. Synskadades stiftelses hederspris tilldelades lastbilschauffören Björn Svantesson. Enligt motiveringen har han ”spritt intresset för litteratur till personer som aldrig tidigare öppnat en bok”. Detta har han gjort genom att fylla ett arbetsplatsbibliotek med ett stort antal ljudbokstitlar.

Här är de nominerade, samt vinnare i varje genre:

SKÖNLITTERATUR

 • Rött uppror av Pierce Brown med Niklas Engdahl
 • En oemotståndlig affär av Birgitta Bergin med Anna Maria Käll
 • Fjärilspojken av Peter Stjernström med Viktor Åkerblom
 • Livet efter dig av Jojo Moyes med Gunilla Leining – Vinnare!
 • Den som väntar av Kristin Emilsson med Maria Lyckow

BARN & UNGDOM

 • Odinsbarn av Siri Pettersen med Sonja Lindblom
 • God natt, Alfons Åberg av Gunilla Bergström med Jonas Karlsson
 • Gasten av Ingela Korsell & Åsa Larsson med Morgan Alling
 • Se upp för spionerna av Johan Unenge & Måns Gahrton med Katarina Ewerlöf
 • När hundarna kommer av Jessica Schiefauer med Viktor Åkerblom – Vinnare!

DECKARE

 • Stöld av babian av Anna Karolina med Mattias Linderoth
 • Hämnaren av Dan Buthler & Dag Öhrlund med Stefan Sauk – Vinnare!
 • Vita spår av Emelie Schepp med Katarina Ewerlöf
 • Singöspionen av Anders Gustafson & Johan Kant med Katarina Ewerlöf
 • Leon av Mons Kallentoft & Markus Lutteman med Björn Bengtsson
Vinnare Stora ljudbokspriset 2016

Bilder och text - Marlene Rindå

Smart Vardag!

Smart Vardag av Amir Kheirmand, kokbok

Sveriges Mästerkock 2014 Amir Kheirmand har tillsammans med Viktväktarna släppt sin andra kokbok; Smart Vardag. Detta är uppföljaren på Smart Skräpmat och i den här boken ges det förslag på både huvudrätter och tillbehör, vilka går fint att komponera ihop efter eget tycke och smak.

Här blandas både traditionella rätter med helt nya tankar. Viktminskning är nog inte det första man tänker på när man bläddrar i boken, det kommer som en bonus. Här finns enkla rätter med få ingredienser och lite krångligare med fler. Något för alla alltså.

Här bjuder vi på ett av recepten, som vi tyckte lockade väldigt mycket. Men det finns många, många fler i boken!

Smart Vardag av Amir Kheirmand, kokbok

Burgare med hallloumi

Till 4 portioner behöver du:

 • ½ zucchini
 • 1 morot
 • 150 gr halloumi
 • 1 ägg
 • 1 msk finhackad mynta
 • Salt & peppar

Gör så här:

Riv zucchini och morot fint. Krama ur så mycket vätska som möjligt och lägg grönsakerna i en skål. Riv i haloumi, knäck ett ägg och lägg i myntan. Salta och peppra.

Forma till fyra burgare och stek i en teflonpanna tills osten smälter och binder ihop burgaren. Gärna under lock.

Servera burgarna i ett salladsblad med tomat och lök precis som en vanlig hamburgare.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: 4 SP för en burgare – 9SP för två. Lägg till SP om du hellre vill ha hamburgerbröd och för eventuella tillbehör som tex klyftpotatis.

Recept - Amir Kheirmand, bilder och text - Marlene Rindå

Tony Irving in på bara skinnet

Life Love and Passion - Tony Irving

Utan ”life” finns varken Love eller Passion. Utan ”love” finns inte Life eller Passion. Utan ”Passion” finns inte Life eller Love. Det här sa Tony Irving när han föreläste om sitt liv och sin bok för en tid sedan. För en oinvigd kan det låta lite flummigt, men när man läst boken förstår man hur han menar.

Life, Love and Passion är Tony Irvings nakna berättelse om livet innan han blev en av våra mest välkända nöjesprofiler. I boken berättar han hur han tappade fotfästet i relationen till sig själv och de han älskade, om den smärtsamma resan genom två äktenskap med två olika kvinnor, om konflikterna, självdestruktiviteten och våndan över att inte hitta sig själv. När kändisskapets fantasivärld ligger öppen blir sökandet efter en egen identitet än mer komplicerat. Han ville ju bara passa in.

Många har lärt känna honom som en kaxig profil, men här berättar han ärligt och utelämnande om sin relation till föräldrarna, till kvinnorna och männen han har älskat, sin egen bräckliga självkänsla, de skönhetsoperationer som tillsammans kostade honom nära en halv miljon kronor och den ekonomiska krisen. Tony Irvings bok är en gripande skildring av en man som aldrig har slutat jaga det perfekta, men som insåg att man kan förlora sig själv på vägen.

Det är en naken Tony vi får lära känna, en helt annan person än den som är på omslaget till boken. Just den bilden kallar han själv fejk och säger att han just precis där mådde som sämst. Det man ser är en snygg och välvårdad man som suger in kameran med blicken. En man på toppen av sitt liv, inte på botten. Det var i samband med de sista skönhetsingreppen som han började ifrågasätta sitt liv och på riktigt undra vad han höll på med. Han vågade se sig själv med andras ögon och tog hjälp av både vänner och terapi för att bli den person han vill vara. Inte den dryga och otrevliga person han sett, som sårat väldigt många människor. Men han gick fel ganska många gånger på vägen.

Life Love and Passion - Tony Irving

Han har testat olika droger, men den som var starkast och svårast att ta sig ur var drogen som kallas ”uppmärksamhet”. Han var så beroende av uppmärksamheten och strålkastarljuset att han kunde göra precis vad som helst, för vem som helst. Något han förmodligen har gemensamt med väldigt många, men som få erkänner för sig själva.

Boken är otroligt utelämnande och en riktig bladvändare. Som läsare förfasas man över synen på homosexuella och man känner den smärta Tony hade under sin uppväxt som annorlunda i en liten stad. Man känner också han frustration och sorgen över alla misslyckanden, hans känslor kryper liksom under skinnet på en. För det är många olika känslor som kommer fram, det är ett högst personligt porträtt med längtan, sorg, kris, svek, rädsla, kärlek och framgång. Lika mycket som man känner hans förtvivlan, känner man senare den stora kärleken när Alex kommer in i hans liv.

För idag mår Tony Irving bra! Hans liv är fortfarande hektiskt, men det är inte längre kaotiskt. Han har en trygg punkt och han har försonats med sin familj. Idag kan han trivas med att sitta på en parkbänk och bara vara, han är inte längre beroende av uppmärksamheten och rampljuset.

Det här är berättelsen om Tony Irvings liv, kärlek och passion – det som formade honom till den person han är idag, från en liten kille som fick höra att han var onormal och sinnessjuk till en trygg och tolerant och varm man, långt från den skräckinjagande domaren i ’Lets Dance’.

Detta är en bok som alla borde läsa och verkligen ta till sig av. En naken berättelse, berättad rakt upp och ner. Starkt och berörande. Han hade allt! Men saknade egenvärde och självrespekt.

Bilder och text - Marlene Rindå

Tiden läker inga sår – Tilde de Paula Eby

Tiden läker inga sår – Tilde de Paula Eby

De flesta av oss känner igen Tilde de Paula Eby från olika tv-program som glad, påläst och trevlig. V i har alla en historia att berätta och nu har Tilde äntligen släppt boken som berättar hennes egen historia som börjar som flykting till Sverige på 70-talet.

För första gången berättar Tilde de Paula Eby om sitt dramatiska förflutna och om hur hennes förmödrar präglat hennes liv. Den 16 oktober 1973 anländer knappt ettåriga Tilde som flykting från Chile. Hon, föräldrarna och storebrodern tillbringar de följande månaderna på en flyktingförläggning i Alvesta. Men hennes historia kunde slutat redan innan allt ens började, Tilde höll nästan på att kvävas av sin egen mamma på flykten.

Boken skrevs för 10 år sedan och har legat färdig i hennes dator sedan dess, innan hon tillsammans med sin redaktör till slut kommer överrens om att det var dags att trycka den. Att det skulle bli mitt i den aktuella flyktingkrisen var en slump. Berättelsen handlar om kvinnorna före henne som hittade sitt hem på olika ställen i världen. Allt tar sin början på Teneriffa år 1867 och fortsätter i Kuba, USA, Chile innan den slutar i dagens Sverige.

Det är en personlig berättelse om kärlek, desperation och längtan efter samhörighet, att göra allt för dem man älskar. En stark berättelse om mammans anpassning i det svenska samhället, missförstånd som skapar komiska situationer och att det inte alltid är så lätt att förstå oss svenskar. Det är även berättelsen om Tilde själv och hennes kamp för att slutligen rota sig i det land hon så länge varit en del av.

Det är en himla massa namn och personer att hålla redan på och man hoppar en hel del mellan olika tidsperioder, så ibland får man tänka till lite extra. Boken är otroligt lättläst, enkel och rak på sak. Tilde berättar enkelt och lättförståeligt om sin familjs bakgrund och samtidigt får man en del av Kubas och Chiles historia. En riktig bladvändare!

Den blå lilla väskan och kärleken till familjen binder samman hela berättelsen och man kan förstå Tilde de Paula Ebys val att bli journalist. Det känns ganska naturligt efter den bakgrunden och en sådan uppväxt.

Bild och text - Marlene Rindå

Åtta Råvaror

Åtta Råvaror Kokobok Henrik Norström

Henrik Norströms nya kokbok Åtta Råvaror handlar om laxen, gösen, torsken, kycklingen, grisen, lammet, oxen och det vilda. I många läckra variationer. Kokboken är koncentrerad på huvudråvaran och hur man bäst tillagar den i olika former. Välj din favorit för dagen och låt dig inspireras till stordåd med hjälp av Henriks erfarenheter som stjärnkock och kritikerhyllad krögare. Han var även en av kockarna på Prinsens bröllop sommaren 2015.

Kvaliteten på råvaran är helt avgörande för slutresultatet på tallriken. Rätt hanterade kan du göra många av våra vanligaste vardagsråvaror till fantastiska smakupplevelser. Särskilt om du vågar laga dem på några nya sätt, vilket Henrik hjälper dig med på ett enkelt sätt. Han bjuder också på många finurliga tips från proffsköket och sina tankar om en mer hållbar matlagning.

Recepten är enkla att förstå och guidar dig fram i berättande form på ett inspirerande och nytt sätt. Även den som inte är särskilt bevandrad i köksregionen har stor behållning av kokboken.

Henrik hittar du till vardags på Lux Dag för Dag på Primusgatan 116 i Stockholm. Just nu bjuder man på ett dignande julbord tom 22 december. Lux Dag för Dag arbetar med de bästa råvarorna för säsongen. De tillagar rätterna på ett enkelt sätt med få komponenter, utan att frångå den goda smaken och kärleken till råvaran!

Bild och text - Marlene Rindå

Fler mord i Sandhamn!

I sanningens namn Viveca Sten Morden i Sandhamn

Viveca Sten debuterade våren 2008 med kriminalromanen "I de lugnaste vatten". Detta blev upptakten till succéserien Morden i Sandhamn som utspelar sig i Stockholms skärgård. Nu kommer den åttonde boken i serien, självklart med Nora Linde och Thomas Andersson som huvudpersoner.

I sanningens namn utspelar sig på ett seglarläger där ett hundratals barn har samlats. Lökholmen är inte så stort, men ledarna på lägret har ändå svårt att hålla koll på alla barnen. Snart utses en hackkyckling och mobbingen ökar för varje dag som går. Att någon ser varje steg barnen tar är man lyckligt ovetande om.

Nora Linde går i bröllopstankar och ska samtidigt påbörja sin svåraste rättegång sedan hon kom till Ekobrottsmyndigheten. Hon har åtalat en VD i byggbranschen som förskingrat miljontals kronor och ser fram emot en fällande dom. Men den åtalade mannen är fast besluten att inte hamna i fängelse, kosta vad det kosta vill och rättegången får förödande konsekvenser.

Thomas Andreasson är tillbaka på Nackapolisen efter en kort sejour hos ett bevakningsföretag. Han är lättad över att arbeta som polis igen men relationen med sambon Pernilla är ansträngd. När ett barn försvinner från seglarlägret måste Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Ett förtvivlat sökande inleds samtidigt som tiden håller på att rinna ut.

Serien har blivit en enorm försäljningssuccé och toppat försäljningslistorna om och om igen. Den har sålt i mer än tre miljoner exemplar med utgivning i tjugofem länder och även spelats in som tv-serie. Även den här boken är en bladvändare, precis som alla de andra. Den är lättläst, detaljrik och spännande. Det finns fler tänkbara lösningar men allt faller inte på plats helt förrän i slutet, precis som det ska vara. Det här kommer förmodligen att bli en av årets julklappsböcker och det är en väldigt bra julklapp. Men räkna inte med att mottagare kommer att vara särskilt kontaktbar förrän boken är utläst.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Årets viktigaste kokbok

Rosa Kokboken II Anna Benson Kampen mot cancer

För några år sedan förlorade Anna Benson sin fd partner i cancer. Redan innan detta var Anna engagerad i Cancerfondens arbete och for land och rike runt för att samla ihop pengar och sprida kunskap om cancer. På vägen föddes många olika idéer, en av dem var att göra en kokbok.

Rosa Kokboken föddes och första utgåvan kom hösten 2014. Efter bara några dagar sålde den slut och var en stor succé på Bokmässan i Göteborg. 100 kr per bok går direkt till Cancerfonden och boken drog snabbt ihop 1 miljon kronor. Rosa kokboken har inte bara bidragit med pengar till forskningen utan även vunnit juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Tidigt kom tanken på en uppföljare. Rosa Kokboken II släpptes för ett par veckor sedan och är redan en succé!

I första boken möter vi bla Regina Lund och Kim Anderzon som själva drabbats av cancer och som vi alla vet förlorade Kim Anderzon kampen mot sjukdomen. Anna Book och Marie Göranzon har stått bredvid vänner som drabbats, medan Anna Maria Corazza Bildts och Magdalena Forsbergs haft föräldrar som varit sjuka. 1 av 3 drabbas av cancer i Sverige, vi känner alla någon som på något sätt har egna erfarenheter.

I Rosa Kokboken II möter vi bla Filippa Reinfeldt, Maria Montazami, Carolina Klüft, Kayo, Therese Alshammar, Gudrun Schyman, Babsan och Tilde de Paula Eby. Alla bidrar med sin personliga historia och ett härligt recept.

Målet är att samla in ytterligare en miljon kronor. Blir det även i år en populär julklapp, kan nog målet nås ganska fort.

Bild och text - Marlene Rindå

Brott kan ej styrkas av Martin Melin

Brott kan ej styrkas av Martin Melin

Uppföljaren till Status 12 handlar förstås också om polisen Thomas Hallgren som börjar känna sig som en i gänget i A-turen på Norrmalms polisstation, där han nu har varit i ett och ett halvt år. Han är en i gänget men har sina funderingar kring kollegornas moral och sin pappas delaktighet i ett ”tveksamt” ärende för många år sedan. Han har det trassligt hemma med sin åldriga mamma och förhållandet till hustrun som fortfarande inte riktigt blivit sig själv sedan händelsen i förra boken. Dessutom blir han vittne när hans närmaste kollega ger sitt ex en örfil. Det blir många tankar om moral, vänner, förhållande och prioriteringar. Särskilt när han dessutom trasslar till det med en kollega på en personalfest.

Precis som i den uppskattade romandebuten Status 12 låter Martin Melin oss följa med den uniformerade polisen i vardagen. En vardag med både glädje, grå rutin och personliga tragedier. Man behöver inte ha läst den första boken, men det underlättar. Den förra boken var en riktig nagelbitare där det ofta knöt sig i magen. Brott kan ej styrkas handlar mer om moral och lojalitet. Även detta är en riktig bladvändare och boken är otroligt lättläst. Men slutet känns lite ofärdigt och man saknar svar på en del trådar, men svaren kanske kommer i nästa bok?

Martin Melin har lovat ytterligare en bok om Thomas Hallgren och den ser vi verkligen fram emot.

Bild och text - Marlene Rindå

Agatha Christie 125 år.

Agatha Christie 125 år porträtt Angus McBean

Vem har inte läst eller sett något av Agatha Christie? Mest känd är hon kanske för Döden på Nilen som både är en spännande mordgåta och en fantastisk reseskildring över Egypten. I år är det 125 år sedan som Agatha Christie föddes och det firar Bookmark Förlag med nyöversättningar av flera av hennes tidlösa romaner.

Hennes figur Hercule Poirot halkar in i mystiska mord vart än han befinner sig och hans vän Kapten Hastings är han ständiga hjälpreda för att lösa mordgåtorna. I nyöversättning av Helen Ljungmark har förlegade begrepp moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har Ljungmark lyft fram en brittisk underfundighet som ibland förbisetts. Formgivaren Sara R. Acedo har designat de eleganta omslagen.

Agatha Christie har skrivit totalt åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av.

Titlar i nyöversättning:

 • Mordet på Orientexpressen: 1 sep 2014
 • Huset på udden: 12 sep 2014
 • Och så var de bara en: 11 nov 2014
 • Poirots jul: 28 nov 2014
 • Döden på Nilen: 11 maj 2015
 • Badortsmysteriet: 11 maj 2015
 • Miss Marples mysterier: 15 sep 2015
 • Fem små grisar: 15 sep 2015
 • 4.50 från Paddington: 15 sep 2015

Bild - Angus McBean, text - Marlene Rindå

Grilltillbehör från Arla Köket

Grilltillbehör från Arla Köket kokbok grilltips grilla

Att grilla ligger i tiden och är något som fler och fler gör året runt. Nu släpper Arla en ny kokbok för inspiration till sommarens alla grillmåltider. I Grilltillbehör från Arla Köket har Arla samlat 166 recept med tillbehör som förhöjer den grillade fisken, kycklingen eller köttbiten.

Kokboken är uppdelad på 12 kapitel: rubs, marinader, glazer, kryddsmör, såser och dressingar, krämer och röror, salsor, picklat och inlagt, grillade tillbehör, slaws, gröna sallader och matiga sallader. Alla kapitel inleds med tips och goda råd om hur man lyckas bäst med exempelvis majonnäsen, den grillade färskpotatisen och smakrika marinaden. Hur du blandar en bra rub, eller glaze och hur länge majskolven ska ligga på grillen. Boken innehåller även ett antal menyförslag med tips om vad som passar till vad och hur tillbehören kan kombineras.

Arla har i över 30 år inspirerat svenska folket genom att ta fram omtyckta och användbara recept för alla tillfällen. Recepten är alltid noggrant utvalda och provlagade för att ge en stor smakupplevelse i förhållande till arbetsinsats. De gör det enkelt att lyckas i köket.

Boken, som ges ut i samarbete med Bonnier Fakta, är inbunden och finns till försäljning hos bokhandlare över hela Sverige, i dagligvaruhandeln samt på e-handelssajter som adlibris.se och bokus.com från mitten av maj, 2015. Ordinarie cirkapris är 189 kronor.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

The Fresh Foodie - Leila Lindholm

The Fresh Foodie - Leila Lindholm

Leilas nya kokbok The Fresh Foodie är fylld av nytänkande, enkla, nyttiga och fräscha recept från rena råvaror och super-food- ingredienser. Det är en bok för alla som vill leva en sund livsstil och ändå njuta av fantastiskt god mat och godsaker. Det är ingen dietbok utan en bok med fokus på hälsa och välbefinnande. Här finns lättlagade vardagsrätter för hela familjen.

Du kan enkelt hitta och slå upp recept som är äggfria, glutenfria, laktosfria eller sockerfria. Här finns alltså något för alla, oavsett allergier osv. Kanske en blivande receptbibel för alla som vill leva en aktiv livsstil och äta mat utan tillsatser lagad på naturliga ingredienser.

Vad sägs om tex halstrad oxfilécarpaccio, mango- och avokadoglass eller vaniljgravad lax? Recepeten är varierande och bilderna lockar till matlagning och egna experiment i köket.

Den 27 april kommer Leila's nya kokbok ut!

Bild och text - Marlene Rindå

Bok för nagelnördar!

Happy Nails nagelskulptering book

Äntligen har det kommit en bok för oss som älskar nagellack och kan pyssla bort en hel kväll i nagellackens underbara värld. I boken Happy Nails visar pysselproffset Elfi De Bruyn hur du enkelt själv fixar cool nail art - till en bråkdel av priset på salong! Varje nagel blir ett litet konstverk med häftiga mönster som leopard, galaxy, ormskinn, trendigt ombre och aztek men också mer stilren dekor. 

Du behöver inte köpa en massa nya lack och redskap utan det går ofta bra att använda det du redan har hemma och anpassa mönstren efter dina egna favoritnyanser. Lär dig också att göra en lyxig manikyr och pedikyr med vanliga basvaror, som en skön fotskrubb med råsocker, honung och ingefära. Happy Nails är fullproppad av smarta tips och tricks - visste du till exempel att du kan laga en nagel med en tepåse och underlack?

Belgiska författaren Elfi De Bruyn är ett härligt hipsterfenomen som du bara måste följa i sociala medier om du gillar naglar och nagellack, hon kommer garanterat att göra ditt flöde härligare, kitschigare och fullt av regnbågar och enhörningar! Glam_Elfi på Instagram, Glam_At_Heart på Twitter och Elfi De Bruyn på Facebook.

I april finns det dessutom möjlighet att uppleva Elfi och hennes nagelkonst live, då hon besöker Stockholm och bl.a. håller en workshop på Kulturhuset Lava - den 18:e april 14-16.

Happy Nails Naglar stickers
Happy Nails Naglar nagellack galaxy

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar Av Johan Persson och Martin Schibbye

438 Dagar Johan Persson Martin Schibbye

438 dagar har stått i bokhyllan sedan i julas. Ingen av oss har riktigt orkat eller kanske vågat öppna den förrän alldeles nyligen. Man har ju varit medveten om att det skulle bli en ganska jobbig läsning och att man på något sätt måste vara i rätt sinnestillstånd för att läsa den. Så rätt vi hade!

Som författarna själva skriver: "Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått snett. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen."

"Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen. Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik."

"Efter en Kafkaartad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att det inte gått i diktaturens ledband. Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck."

"Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt - i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck - skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner. Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är. Här är vår berättelse om 438 dagars helvete."

De första sidorna är en ganska lång transportsträcka av planering och väntan innan de äntligen kommer iväg. Men sen går allt fort och händelserna gå i varandra så pass snabbt att man inte riktigt förstår att detta faktiskt är på riktigt. Det känns som en innehållsrik spagettivästern på något som kunde varit en välregisserad film, men det är ju på riktigt. Det har hänt! Man kan känna Johan och Martins smärta i deras sår och frustrationen över situationen. Man förundras och förfasas över hur rättsystemet (inte) fungerar på olika ställen i världen. Och trots att man vet att allt slutar väl, så väntar man ändå på att de ska bli skjutna. Situationen är sådan att det bara kan sluta på ett sätt, men det gör det tack och lov inte.

Boken är fruktansvärd! Och väldigt otäck att läsa. Men otroligt läsvärd. Det var en otroligt viktig resa som Johan Persson och Martin Schibbye gav sig ut på, som kunde slutat ännu värre. Tack vare dem fick resten av världen mycket värdefull information.

10 kronor per såld bok går till Kalityfonden. En fond som ger ekonomiskt stöd till reportrar och fotografer över hela världen som fängslas, förföljs, tvingas i exil eller på annat sätt råkar illa ut på grund av sin yrkesutövning.

Köp boken eller låna den. Läs den! Att de här två herrarna lever idag är inget annat än ett mirakel!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Stora ljudbokspriset 2015

Igår gick Ljudboksgalan 2015 av stapeln. Både författare och uppläsare var på plats för att ta del av evenemanget. Priset har delats ut sedan 2008, men i år är första gången man arrangerar en galakväll där alla nominerade plus gäster är inbjudna. Det gick även att köpa biljetter till galan, så att även allmänhet kunde vara med och ta del av festligheterna.

En jury per kategori har lyssnat på de nominerade titlarna och sedan valt ut vinnaren inom sin genre. Priset går till både författaren och uppläsaren som fick varsitt konstverk skapat av Ludvig Löfgren samt en vinstsumma på 50 000kr att dela på.

Ett hederspris på 25 000kr delades ut av Synskadades Stiftelse till Eva Bonnier och Reine Brynolfsson för deras arbete med att göra James Joyce omfattande bok Ulysses till ljudbok.

Här är de nominerade, samt vinnare i varje genre:

SKÖNLITTERATUR

 • Britt-Marie var här av Fredrik Backman med Marie Richardson
 • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson med Katarina Ewerlöf – Vinnare!
 • Låna är silver, råna är guld av Catharina Ingelman-Sundberg med Helge Skoog
 • Vinteräpplen av Josefine Sundström med Viktoria Flodström
 • Att inte vilja se av Jan Guillou med Tomas Bolme

BARN & UNGDOM

 • Vad sa pappa Åberg? av Gunilla Bergström med Jonas Karlsson – Vinnare!
 • Allegiant av Veronica Roth med Viktor Åkerblom & Callin Öhrvall Delmar
 • Nidstången av Ingela Korsell & Åsa Larsson med Morgan Alling
 • Född fenomenal av Josephine Bornebusch med Josephine Bornebusch
 • En bedragare på hotellet av Johan Unenge & Måns Gahrton med Katarina Ewerlöf

DECKARE

 • Besökaren av Dag Öhrlund med Stefan Sauk
 • Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen med Stefan Sauk – Vinnare!
 • Stalker av Lars Kepler med Jonas Malmsjö
 • Märkta för livet av Emelie Schepp med Katarina Ewerlöf
 • Visning pågår av Sofie Sarenbrant med Katarina Ewerlöf
Paolos Träningsbibel Paolo Roberto Träning bok

Bild och text - Marlene Rindå

Svett är bara fett som gråter

Paolos Träningsbibel Paolo Roberto Träning bok

De flesta vet vem som sagt ovanstående mening, nämligen Paolo Roberto. Mannen som nästan alla tycker något om, men som ganska få egentligen vet så mycket om. Paolo Roberto är en av Sveriges mest framgångsrika kampsportare och är tvåfaldig internationell titelinnehavare som proffsboxare. Han driver flera företag, föreläser och har skrivit en mängd tränings- och kokböcker.

Paolos Träningsbibel är den perfekta boken för den som behöver motivation och övningar att göra på egen hand med kroppen som redskap. Med bara 15 minuters träning om dagen ger han övningar för alla personligheter och träningsnivåer. Han ger oss även färdiga cirkelövningar beroende på vilka kroppsdelar man vill träna.

I boken finns 39 färdiga pass och en mängd olika övningar. Från nybörjaren till atleten. Det här är boken för alla som vill komma i form, men som kanske inte har lust eller tid att ta sig till ett gym. Eller som vill komplettera träningen på gymmet med egna övningar. En bok som verkligen motiverar till att röra på sig!

Bild och text - Marlene Rindå

Så Dumt – Mia Törnblom

Så Dumt Mia Törnblom bok självkänsla

Att Mia Törnblom har ett stökigt förflutet är ingen hemlighet. I sina succéböcker och populära föreläsningar om självkänsla delar hon öppet och frikostigt med sig av sina egna erfarenheter. I den här boken berättar hon om resan ut ur missbruket, naket och precis som det var.

Mia berättar rakt upp och ner om sitt liv som missbrukare och kriminell, sin väg in i det och sin väg ut ur det. Den dåliga självkänslan går som en röd tråd igenom hela boken, har man ingen självkänsla har man inget värde och är ingenting.

Hon beskriver sitt liv som narkoman på ett totalt osentimentalt sätt, inget förskönand, här är allt precis som det var inkluderat alla som lämnats sårade kvar av hennes handlingar.

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

Ibland vill man bara försvinna

Dogge Doggelito Alby Kim Veerabuthroo Nordberg Ibland vill man bara försvinna bok

Av Kim Veerabuthroo Nordberg

Kim Veerabuthroo Nordberg har följt Dogge Doggelito dygnet runt i flera år för att få en rättvis bild av rapparen från Botkyrka. Man får veta det mesta om Dogges uppväxt i Alby, han skolgång och tonårstid. Hur karriären tog fart och hans familjeliv. Det är tragedier blandat med narkotika och uppmärksammade spelningar. Man skrattar högt på flera ställen, men så fastnar skratten i halsen sidan efter. Boken är helt klart läsvärd och förklara en hel del om varför Dogge är som han är.

Bild och text - Marlene Rindå

Saltlakritsboken

Härliga recept och lakritshistorik av Elisabeth Johansson

Gillar Du lakrits och är intresserad av lakritsens historia genom tiderna och hur den används i andra länder, så är det här boken för dig. Här finns mängder med recept både för matlagning, bak och efterrätter.

Saltlakritsboken Elisabeth Johansson godis mat efterrätter smakorgasm
Saltlakritsboken Elisabeth Johansson saltlakritspaj
Saltlakritsboken Elisabeth Johansson vit mumsmums
Saltlakritsboken Elisabeth Johansson mumsmums
Saltlakritsboken Elisabeth Johansson dammsugare

Bilder och text - Marlene Rindå