hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img hidden img

Vi har flyttat till en ny domän med ett nytt utseende gå till www.duifokus.se

Inredning

Design med omtanke och hjärta!

Mimou

Numera finns det många designers som tänker steget längre när det gäller hållbart, miljövänligt och att hjärtat ska vara med i hela processen. Men få tänker nog så mycket som Malin Karstensson som driver inredningsföretaget Mimou.

Få är så engagerade som Malin, som med passionerad glöd kan berätta om hur delar av sortimentet tillverkas extremt lågteknologiskt, handgjort och så resurssnålt som möjligt. De lägger ner mycket tid och energi på att hitta rätt människor, lära känna dem, deras familjer deras hantverkstraditioner och även själva lära sig hela processen från råmaterial till färdig produkt. Långa perioder spenderas i Thailand för att produkterna ska bli helt rätt, från början till slut.

Mimou gör allt från tyger och sängkläder till keramik och tapeter. Nytt för hösten är två nya tallrikar, sortimentet av keramikburkar och keramiklampor utökas, lampor som ser ut som rislyktor som svävar, ett par nya tapeter och en mängd olika nya kuddar och plädar.

Här är ett litet smakprov av hösten hos Mimou!

Mimou sangkläder
Mimou keramik
Mimou keramik
Mimou keramik
Mimou keramik
Mimou keramik
Mimou keramik
Mimou keramik

Bild och text - Marlene Rindå Jikita

Mateus fixar kryddorna!

The Mateus Urban Garden Collection Krukor

Tänk er doften av örter och kryddväxter. Ett köksfönster fullt av prunkande växter som du kan nypa en kvist av och använda direkt i din matlagning. Det blir knappast fräschare än så.

Mateus hjälper oss med detta med höstens stora nyhet, The Mateus Urban Garden Collection som designats av Filippa Lundahl. Kollektionen innehåller krukor och fat i olika storlekar med dels glaseras, dels oglaserat stengods, och kommer i färgerna vit, grå, bordeaux, ocean. Filippa Lundahl är dotter till Mateus grundare Teresa Lundahl och hon ser sin kollektion som en hyllning till alla härliga kryddväxter som man kan ha i sitt kök.

De minsta krukorna är anpassade till krydd- och salladsodlaren Svegros sortiment av ekologiska köksväxter i kruka. I de lite större krukorna kan man samla sina favoritörter och kryddor så man har dem nära till hands.

Många känner Mateus som porslinet med "bubblor". Att förnya sig och skapa något helt nytt är förstås en utmaning. Men deras slogan "Mateus Urban Garden Collection – början på något nytt", ger utrymme för något helt nytt och spännande.

Med serien Mateus Urban Garden Collection vill Mateus slå ett slag för den urbana storstadsmänniskan som varken har tid eller plats att anlägga en egen köksträdgård, men som inte desto mindre när en längtan om en egen grönskande oas. Med Mateus Urban Garden Collection krävs inga gröna fingrar, avancerad växtnäring eller speciella odlingslampor.

Till jul kommer det även en liten exklusiv säsongsspecial i guld för att matcha högtidens pynt.

The Mateus Urban Garden Collection Krukor
The Mateus Urban Garden Collection Krukor

Bild och text - Marlene Rindå Jikita

Porslin med guldkant

Dyrberg/Kern, Fyrklövern, Diamond, Servis, Porslin

Det välkända smyckesvarumärket Dyrberg/Kern och porslinsföretaget Fyrklövern har tillsammans skapat Diamond, en exklusiv servis inspirerad av den vita diamantens sofistikerade slipningar och tidlösa skönhet. Servisen är lyxig och har ett modernt formspråk med en känsla av klassisk dansk design där funktion och estetik går hand i hand.

Utvalda delar i kollektionen är handmålade med äkta guld för att förhöja känsla av lyx. Tallrikarna och skålarna i Diamond Grey Collection efterliknar diamantens ljusskiftningar med dess pärlemorskimrande mönster i sobra grå toner och med detaljer i äkta guld. I den exklusiva Diamond Golden Collection bestående av ljuslyktor, skålar, vaser och kuverttallrikar har servisen dekorerats med guld i 18 K. De italienska kvalitetsbesticken Diamond Golden Cutlery i rostfritt stål är guldpläterade för en fulländad dukning.

Till glaskollektionen har man hämtat inspiration från 1920-talets "The Great Gatsby". Den rymliga champagnekupan samt vin- och vattenglasen i kristall harmonierar väl med porslinets diamantmönster. I det generösa sortimentet finns allt för livets festliga tillfällen; från den värdefulla middagen med familj och vänner till den pampiga nyårsfesten.

Bild och text - pressmaterial

Paradisverkstaden – Kunglig Hovleverantör

Paradisverkstaden, keramik

Paradisverkstaden är en familjedrivet företag som formger och tillverkar sin keramik i verkstaden och ateljén på Öland. Efter utbildning och praktik i Frankrike och Danmark startade Olof och Eva Paradisverkstaden 1975. Redan från början var formspråket speciellt med sina falser, kulor och inåtvända kanter. På åttiotalet gjordes hitserierna "Blå och Rosa blom" och Slottskrukan för Slottsbodarna. 1986 utnämndes Paradisverkstaden till Kunglig Hovleverentör.

Olof drejade fågelbord, ljusträd och pelarfat i flera våningar som Eva utsmyckade i relief. I takt med efterfrågan ökade lades delar av drejningen ut, dvs. rågodstillverkningen, på keramiker på Gotland. Senare kom den att hamna i en liten verkstad i närheten av Gdansk, Polen, på grund av bristen på yrkesdrejare här och den goda hantverksskickligheten där.

Under åren har färgskalan och mönstren skiftat. Samarbetet med Hanna och Moa Paradis har lett till några av Paradisverkstandens mest sålda produkter. I den servisen Krasse/Fantasi möts Evas måleri med Hannahs former och Moas linjer. Båda döttrarna arbetar på senare år med formgivningen och är ansvariga för bla exponering och produktion.

Här är ett litet smakprov på Paradisverkstadens fina hantverk.

Paradisverkstaden, keramik
Paradisverkstaden, keramik
Paradisverkstaden, keramik

Bilder - paradisverkstaden, text - Marlene Rindå

Guldkant på vardagen!

Cervera Table Top Stories Romance Vinglas

Cervera presenterar nyheter som bokstavligen sätter guldkant på vardagen. Denna säsong utökas Table Top Stories glasserie Romance med ytterligare två glas; en champagneskål och ett vinglas.

Passar perfekt att servera vårens och sommarens alla drycker och desserter i eller att ge bort i present till någon som uppskattar vackra ting. Glasen är enormt dekorativa och väldigt prisvärda! De kostar 69 kronor och finns redan i Cerveras butiker.

Bild och text - Marlene Rindå

Fjädrar och surfbrädor

Lulu Carter Design

Inredaren Lulu Carter har ett ögat för detaljer och har nu lanserat sin egen kollektion kuddar och brickor att styla hemmet med. Hennes signum är fjädrar och surfingbrädor som för tankarna till solen, värmen och exotiska platser.

Kollektion är inspirerad av både den samiska kulturen och kurbitsmönster och hennes kärlek till Nordamerika och surfkulturen där. Fjädrar och surfbrädor i starka färger syns på både de små och stora kuddfodralen och serveringsfaten som Lulu gjort i samarbete med Royal design.

Hon gillar färger och detaljer och inspireras av urbefolkningar och deras kulturer och vill att hennes produkter ska bli en intressant accent i våra hem. Lulu bryr sig inte så mycket om trender utan följer sin egen stil och anser att det vackra hemmet är det personliga hemmet.

Kollektionen omfattar en serie kuddar och brickor i flera utföranden, storlekar och mönster. Kuddarna är broderade i Indien och tillverkas i 100 % bomull. Kollektionen finns i Royal Designs egna butiker och på royaldesign.se från och med juni.

Lulu Carter Design

Bilder och text - Marlene Rindå

Ingegerd Råman designar för IKEA

Ingegerd Råman designar för IKEA

Viktigt är en handgjord kollektion i 40 olika delar som gör ett starkt intryck genom det lågmälda. Glas keramik, bambu och andra naturfiber är material som kännetecknar kollektionen. Skönheten ligger i det funktionella. Viktigt är skapad av Ingegerd Råman, en av Sveriges mest kända glasformgivare och keramiker, tillsammans med formgivarna Nike Karlsson och Wiebke Braasch från IKEA.

Arbetet med kollektionen har inneburit att kontinuerligt skala av, tills endast det grundläggande finns kvar. Viktigt baseras på naturlig skönhet och handens kraft. Formgivarna har medverkat under hela produktutvecklingsprocessen som skett på fabriksgolven i Indonesien, Polen och Vietnam.

Det svenska formspråket syns tydligt i kollektionens avskalade uttryck och enkla detaljer. Tack vare den handgjorda kvaliteten hos glaset, keramiken och produkterna av naturmaterial är kollektionen fylld av mänsklig energi och tidlös skönhet. Objekt av naturmaterial är så långt från standardiserad design man kan komma. Alla produkter är handgjorda och därför är varje glas, stol och korg är unik.

Här är ett litet smakprov på den tillfälliga kollektionen som släpps den 20 maj.

Ingegerd Råman designar för IKEA
Ingegerd Råman designar för IKEA
Ingegerd Råman designar för IKEA
Ingegerd Råman designar för IKEA

Bilder och text - Marlene Rindå

Blommor på hjul!

Flowertruck, Sara Hellsten

Foodtrucks har de flesta av oss sett och kanske även handlat ifrån. Men en blomstertruck, har ni sett en sån? Nu finns en mobil blomsterbutik på vägarna runt Västerås. Det är nämligen där Sveriges första FlowerTruck hör hemma!

2:a- 8:e maj kommer Sara Hellsten och hennes FlowerTruck att stå på Bondtorget i Västerås. Intresset har varit stort för Saras nya koncept och efter premiären på Bondtorget så är nästa "stora" inbokade evenemang bland annat SummerBurst i Göteborg och Stockholm samt Västerås CityFestival.

Sara Hellsten, som ligger bakom konceptet med FlowerTrucken har under de senaste två åren drivit en "vanlig" blomsterbutik, som hon uttrycker det. För ett halvår sen kom hon på idén att ta butiken till kunderna istället för att kunderna ska behöva ta sig till butiken.

Vid ett besök hos FlowerTrucken kommer man bland annat att hitta färdiga och säsongsenliga buketter samt snittblommor och säsongens krukväxter. När FlowerTrucken inte är ute på vägarna, så hittar man Sara i hennes blomsterstudio på Östermalmsgatan i Västerås.

Vad kommer härnäst tro? ShoeTruck? BeerTruck? Man vet inte! Allt är möjligt!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Victorinox för sommaren matlagning

När Karl Elsener öppnade sin knivverkstad 1884 i Ubach-Scwyz, var Schweiz fortfarande ett av de fattigare länderna i Europa. I början av sin karriär kämpade Elsener för att hjälpa de fattiga genom att skapa arbetstillfällen och begränsa att folk emigrerade. I slutet på 1800-talet lanserades den världsberömda schweiziska armékniven som blev grunden för ett mycket framgångsrikt företag. Idag är Victorinox ett globalt företag med sex olika produktkategorier.

Den efterlängtade grillsäsongen är här och möjligheten att laga mat med färska råvaror utomhus är ett måste. God matlagning kräver bra verktyg för att vara rolig, vassa knivar är en förutsättning. Knivserien Swiss Classic finns i många olika färgställningar och innehåller bra och praktiska knivar som passar för en varierad matlagning. Med ergonomiska handtag är knivarna sköna att hålla i och går dessutom att tvätta i en vanlig diskmaskin.

Victorinox erbjuder även en stor variation av praktiska skalare i snygg design med utbytbara blad, perfekt för sommarens alla rotfrukter och grönsaker. Schweiziska Victorinox högklassiga knivar är tillverkade i rostfritt Dauphinoxstål och har rakbladsvassa blad. Handtagen i hårdplast är greppvänliga och kniven glider inte ur en våt eller smetig hand. Att de dessutom är ett smycke i köket är ett stort plus!

Victorinox köksknivar, sommaren 2016

Bild och text - Marlene Rindå

Allt beror på glaset!

Ridels olika glas till olika drycker

Det finns glas för vitt vin, rött vin, öl, cognac och en massa andra drycker. Spelar verkligen glaset så stor roll? Kan man inte ta ett helt vanligt dricksglas till vinet en helt vanlig tisdagkväll? Här ska vi försöka reda ut glasens betydelse för att få den ultimata smakupplevelsen. Vinglasets form och storlek har nämligen stor betydelse!

Vinglas kan till storleken och formen på glaset ha en direkt inverkan på smaken av vinet. Det här är en hel vetenskap och inget man känner av att bara dricka ur ett enda glas. Istället kan man drick ett och samma vin ur flera olika glas och känna hur det förändras på vägen. Öppning på glaset avgör var vinet träffar tungan och är avgörande för hur det smakar. Öppningen på glaset avgör också vilka dofter som kommer fram innan vinet når munnen.

Majoriteten av vinglasen är avsedda att användas för både röda och vita viner och brukar tillverkas med stora skålar som ger dig gott om utrymme att snurra vinet i, med smala toppar, avsedda att samla in dofter av vinet du testar. De flesta vinglas brukar även ha en lång stjälk (glasets handtag), man menar att detta är bla för att kunna hålla i vinglaset utan att lämna fingeravtryck och för att inte påverka temperaturen på vinet med handens värme. Det kan även vara så att handen ska komma så långt ifrån näsan som möjligt då händer i sig kan dofta av allehanda ting och påverka smakupplevelsen av vinet. Nu lanseras det dock glas utan någon fot alls, hur man nu förklarar det.

Systembolaget har egna rekommendationer när det gäller vinglas. Det får gärna vara ett tunt, ofärgat glas med en rejäl kupa så doften får ordentligt med utrymme. Man rekommenderar också en lagom lång stjälk med anledning av ovanstående påståenden. Dessutom ska foten vara stadig, så man inte välter ut de ädla dryckerna.

Glastillverkaren Riedel har lanserat en app, som är helt gratis, där du enkelt får veta vilket glas som passar just ditt vin. Lathunden här intill visar enkelt vilket glas som passar till vad. Testa gärna själv! Drick från ditt vanliga glas först, dofta och smaka och ta sedan ett annat glas (det Riedel rekommenderar kanske) och känn skillnaden. Ett liknande test kan man även göra med helt vanligt vatten. Det låter kanske konstigt, men även vatten smakar faktiskt annorlunda beroende på glas.

Våga testa olika glas för att få bästa möjliga smakupplevelse!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Ny favorit i blomkrukan!

Gyllenlack, Erysimum cheiri

Blomsterfrämjandet lät i samband med mässan Vår Trädgård i Malmö, Victoria Skoglund välja sina favoritväxter till en vårplantering. Man lät också mässans besökare säga sitt och rösta fram sin favorit bland ett antal vårblommor. Gyllenlack var den växt som fick flest röster!

Gyllenlack, Erysimum cheiri, är en populär växt i offentliga miljöer på våren tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer och lökblommor. Den tillhör kålväxterna och är lite lik raps som förgyller många fält på våren och försommaren. Till skillnad från raps finns den däremot i en mängd olika färger som blått, lila, purpur, orange och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar. Beroende på sort kan växten bli upp till en halv meter hög.

Gyllenlack är två-eller flerårig och blommar rikligast i april-juni, men den fungerar utmärkt i planteringar långt fram på hösten. Ett tips är att klippa ner växten om du åker bort på semester under sommaren. Växten tackar dig då genom att komma med ny fräsch grönska och blommar långt in på hösten. I södra Sverige kan den bjuda på blomning ända in i advent om vädret är gynnsamt!

Det finns många fina samplanteringsmöjligheter till Gyllenlack. Det viktigaste är att välja växter som är frosttåliga eftersom det ofta blir några minusgrader på vårnätterna även om dagarna är varma och soliga. Generellt är lökväxter och tidigblommande perenner utmärkta sällskap, men tåliga annueller fungerar också. Några förslag är Penséer, Alunrot, Prydnadsgräd, Vivor, Murgröna eller Förgätmigej. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Bild - Blomsterfrämjandet/Annika Christensen, text - Marlene Rindå

Världens dyraste säng?

Hästens Vividus i genomskärning
Madrassen i genomskärning

Vill man sova riktigt lyxigt ska man passa på nu! Nästa vecka på Salone del Mobile i Milano lanseras Hästens Vividus som anses vara världens bästa säng.

Vividus är ett hantverk som tar 320 arbetstimmar att skapa. Det är enbart certifierade hantverkare i Vividusateljén i Köping som tillverkar sängen, helt för hand. Med sin samlade kunskap och genuina passion har de tillverkat en säng av 200 kilo naturmaterial, inifrån och ut, helt utan kompromisser, där inget lämnats åt slumpen.

I sex generationer har Hästens utövat sitt hantverkskunnande och alltjämt fortsatt att utmana och utveckla sina sömnadstekniker till det yttersta. För tio år sedan initierades den ultimata prövningen, att tillverka världens bästa säng. Fyra av Hästens mest erfarna och kvalificerade sömnadsmakare utbildades och hängav sig helt åt utmaningen. De är idag de enda personerna i hela världen som besitter kunskapen och är behöriga att tillverka sängen Vividus.

Hästens lät bygga en enskild ateljé, avsedd för att arbeta fram vad som kom att bli Vividus, en säng av en kvalitet och nivå, som aldrig tidigare skapats. Man sökte världen över efter de allra finaste naturmaterialen. Sedan satte man dem i händerna på de allra skickligaste och mest erfarna sängmästare, med uppdraget att skapa den skönaste komforten och den bästa sömnen. Inte en enda komponent har lämnats åt slumpen. I Vividus har varenda del tillverkats till perfektion; inget som inte är exceptionellt får någonsin lämna verkstaden. Alltifrån sömnaden, de handsydda lagren av hästhår och bomull till handknutna fjädersystem, allt anpassat för de krav som dess kunder kräver.

Vividus bäddmadrass bäddas med lager på lager av ren bomull, ull, mohair och tagel av högsta kvalitet. Bäddmadrassen sys sedan ihop med en stegsöm som gör att inga sömmar låser varandra och madrassen blir följsam och mjuk. De flesta sängarna i den är prisklassen säljs till Kina, i Sverige säljs bara någon handfull.

Man kan provligga sängen i Hästens Flaggshipstore på Birgerjarlsgatan i Stockholm. Där finns även ett par andra nyheter med lite lägre prislapp.

Hästens Vividus kostar 1,1 miljon kronor.

Hästens Vividus

Bilder och text - Marlene Rindå

Indiska förbereder för sommaren!

Indiska Inredning våren 2016

I april fyller INDISKA hemmet med ett ljust och blåvitt tema, där vi möter ljuset med tunna gardiner i skir bomull och i linne. Färgerna går från mörk denim och indigo till ljusare toner av blått. Till det blåvita tema kommer även produkter i makramé, trä och metaller som mässing och silver. Hela serien av signaturporslinet Chennai kommer i en ny, ljusare blå färg. Det är superhett med makramédraperier och fortfarande är det trendigt med konstgjorda frukter av olika slag som inredningsdetaljer.

I maj och juni fortsätter det blåvita temat men kryddas med färgerna grönt och korall. Mönsterbilden består av blommor och växter. Resor inspirerar även med tropiska mönsterinslag och kartbilder. Här finns allt som behövs för att sätta temat på sommarfesten, som bordstextilier, flaggspel och ljuslyktor. I maj kommer bland annat hängmattor, vaxdukar, korgar och matchande produkter i bambufiber som passar för lata dagar i trädgården och på picknicken.

Indiska Inredning våren 2016
Indiska Inredning våren 2016
Indiska Inredning våren 2016
Indiska Inredning våren 2016
Indiska Inredning våren 2016
Indiska Inredning våren 2016

Bilder och text - Marlene Rindå

Piccadilly i köket!

Sagaform våren 2016. Piccadilly - Pernilla Wahlgren

Sagaform har tillsammans med artisten Pernilla Wahlgren och formgivaren Ann-Carin Wiktorsson tagit fram en exklusiv serie av ugnsfasta formar i härligt pastelliga färger. Alla skålar och uppläggningsfat går att använda i ugnen och passar lika bra att servera varma som kalla rätter i. Färgerna går med fördel att kombinera och smälter fint ihop tillsammans. Serien har man döpt till Piccadilly.

För Pernilla var det viktigt att porslinet var stapelbart för att ta så lite plats som möjligt. Det var också viktigt med mjuka former och varma pasteller. I serien ingår sju olika former i tre olika färger som man kan matcha och mixa som man vill.

"Piccadilly" fungerar lika väl som ugnsformar som praktiska separata serveringsdelar. Allt med en ambition att skapa trevligare och vackrare stunder vid det dukade bordet.

Sagaform våren 2016, Piccadilly - Pernilla Wahlgren
Sagaform våren 2016, Piccadilly - Pernilla Wahlgren
Sagaform våren 2016, Piccadilly - Pernilla Wahlgren
Sagaform våren 2016, Piccadilly - Pernilla Wahlgren
Sagaform våren 2016, Piccadilly - Pernilla Wahlgren
Sagaform våren 2016, Piccadilly - Pernilla Wahlgren

Bilder och text - Marlene Rindå

Färgstark design

Carolina Gynning design kudde

Carolina Gynning är en färgstark person som har målat så länge hon kan minnas. Nog har hon att brås på då både mamma Agneta Gynning och morfars bror Lars Gynning är erkända och skickliga konstnärer. Mycket tid tillbringades i mammas ateljé och vid 15 års ålder hade Carolina sin första utställning.

I början av karriären målade hon oftast enbart ansikten och linjerna var diffusa. Med åren har måleriet dock utvecklats och numera är färgerna ljusare, linjerna klarare och huvudena har fått kroppar. Enligt Carolina speglar det hennes personliga utveckling från att vara en gränslös men livsbejakande kvinna med mörka stråk i den unga själen, till att bli en oberoende, medveten och mogen personlighet som med öppen blick och stark drivkraft tar vara på livets möjligheter.

Carolina ägnar sig på heltid åt sitt skapande och konsten är hennes huvudsakliga sysselsättning, men hon formger också smycken och inredningsdetaljer. Här är en del av Carolina Gynnings skapelser .

Carolina Gynning design Kuddar
Carolina Gynning design Brickor
Carolina Gynning design Glas

Bilder och text - Marlene Rindå

Hammocken är tillbaka!

Om bara ett par månader är värmen tillbaka och vi återvänder ut i våra trädgårdar och uteplatser igen. Våren 2016 är hammockens återkomst! Lite gung, en kudde och en tidning – mer behövs inte för att skapa förutsättningar för de där rofyllda stunderna man så väl behöver. Den lika älskade som efterlängtade hammocken är tillbaka i en ny uppdaterad design. Hammocken lanserades under 1960-talet och blev snabbt en stor succé, uppskattad av alla generationer.

Marstrand från Hillerstorp har maritimt inspirerade tampar som håller sits och rygg på plats och skapar det rätta gunget. Hur mycket du vill att gungan ska luta avgör du själv.

Allt trä i Marstrand kommer från FSC-certifierad kärnfuru som har växt i Norrland. FSC-certifierad träråvara innebär att den kommer från skogsbruk som skapar ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar och allt trä från ett FSC-certifierat skogsbruk måste även vara spårbart.

Tresitssoffan är 150 cm bred och finns täcklaserad i vitt. Den går även att hänga direkt i taket om man hellre vill det. Nu är det alltså fritt fram för en gungande eftermiddagslur i skuggan igen.

Hillerstorp Hammock

Bild och text - Marlene Rindå

Härliga textilier att leva med!

Tina Nordström Textil

Att Tina Nordström är en glad person som lagar fantastisk mat känner de flesta till. Att hon numera även är designer är kanske inte riktigt lika välkänt?

Ekelunds är ett av Sveriges äldsta linneväverier. De har tillsammans med Tina Nordström tagit fram en kollektion med textilier som passar bra både till vardag och till fest. Kollektionen inspireras av älskade köksprylar och tolkningar av mönsterskatter från svensk textiltradition för att ge inspiration till en levande textilkollektion som finns i både glada färger och tonad gråskala. Det ska vara lustfyllda textilier som gjorda för att skrynklas, spillas på och leva med!

Här är en liten del av kollektionen som är framtagen tillsammans med Linda Svensson Edevint, designer som gjort flera mönster hos Ekelund. Förutom köksklassiker som handduk, diskduk och löpare finns också plastmatta, pläd, bricka, soffkudde och mycket mer.

Tina Nordström Textil
Tina Nordström Textil
Tina Nordström Textil
Tina Nordström Textil

Bilder och text - Marlene Rindå

Sommaren på IKEA 2016

När sommarkollektionerna släpps sitter de flesta av oss och frossar i härliga utemöbler, bilder på ljusa kvällar, samvaro och middagar som äts ute. Just precis den bilden ger oss IKEA för sommaren som kommer.

Mycket handlar just om samvaro, umgänge och gemenskap. Att äta, mysa och koppla av tillsammans med familj, vänner och bekanta. Här finns matporslin, solcellsbelysning och strandmöbler i fräscha färger, en superflexibel grillstation och smidiga planterings-kärl som kan få den minsta av trädgårdar att grönska. En känsla av att resa bort men hemma.

Alla ska få plats och det är inte så noga om man sitter på kuddar på marken eller i trädgårdssoffan. Med växter och möbler skapas olika rum i trädgården och går att förändra för olika ändamål. Sommarkollektionen kommer till varuhusen i februari/mars.

Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016
Sommaren på IKEA 2016

Bilder - IKEA, text - Marlene Rindå

Designa din egen drömsoffa!

Drömsoffan Tony Irving C/O Home

Nu är inte sneda väggar eller udda vinklar något problem längre. Även till det kostigaste rum kan man designa en soffa som passar perfekt till rummet, stilen och ändamålet, utan att bli ruinerad.

C/O Home grundades 2007 och konceptet med skräddarsydda möbler till en bredare kundgrupp var då helt ny. Än idag är de tämligen ensamma om att erbjuda individuellt beställda och handgjorda kvalitetsmöbler till ett rimligt pris.

Detta är möjligt tack vare en egen möbelfabrik i Slovakien. Området runt Tatradalen är ett centrum för möbeltillverkning, med både naturmaterial, kunskap och tradition runt knuten.

Du behöver inte vara designer för att veta hur den perfekta soffan för just dig ser ut. Har du ett rum med sneda väggar som ställer krav på storlek eller form? Inga problem. Har du en dröm om en klassisk Howardsoffa men med svarvade ben, högre armstöd, lägre rygg och extra djup, i exakt samma färg som din hund? Det går att lösa!

Idén är att tillverka möbler exakt som kunderna vill ha dem, oavsett om det är en detaljrik soffa till en privatperson eller en komplett inredning till ett företag.

Stefan Sauk, Tony Irving och Linda Lampenius har designat varsin soffa, efter sin egen personliga stil, för att visa förslag på hur man kan göra. Hämta gärna inspiration från deras soffor och fundera sedan på hur just din soffa skulle se ut. Din drömsoffa!

Drömsoffan Stefan Sauk C/O Home
Drömsoffan Linda Lampenius C/O Home

Bilder och text - Marlene Rindå

Läckert på bordet

Munblåst Karaff Evechen Riedel

Vill man väcka uppmärksamhet och få gästerna att verkligen imponeras ska man ställa en munblåst vinkaraff från Riedel på bordet. Riedels karaffer finns i olika storlek och utförande och är ett stycke munblåst kost som ingen kan låta bli att förföras av.

De munblåsta karafferna är tillverkade med stor omsorg och noggrannhet. Glasblåsning är ett traditionellt hantverk som har lång tradition vars grunder inte har ändrats så mycket sedan det uppfanns. De tillverkas av skickliga yrkesmän i Österrike och deras expertis inom glasblåsning garanterar att varje karaff uppfyller hög standard. Varje karaff har en elegant design och är ett unikt hantverk.

Karaffen Evechen är ett munblåst konstverk, designat av Maximilian J. Riedel. Den är dubbeldekanterande med en teknik utvecklad för att påskynda luftningen av vinet. Samtidigt serveras rätt mängd vin genom att det skapas vakuum i kärlet. Att bli serverad ett glas vin ut karaffen är en upplevelse.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Tulpanens dag!

Tulpanens dag 2016 blommor

Det odlas 150 miljoner tulpaner varje år i Sverige. Med det är Sverige och svenskarna det mest tulpanälskande folket i hela världen. Inget annat land köper så mycket tulpaner per person som vi gör.

Varför vi svenskar är så förtjusta i tulpaner handlar troligtvis om längtan och känslor; vi vill ta in våren, färgerna och ljuset även om det fortfarande är vinter ute. Tulpaner symboliserar fräschör, vår och början på något nytt.

Prisutvecklingen på tulpaner har lett till att tulpanen har förvandlats från att vara en lyxvara till att bli en basvara. De senaste 20 åren har konsumentpriset varit detsamma och tulpaner är numera något som många unnar sig att köpa till sig själva till skillnad från tidigare då de främst gavs bort. Ingen annan blomma köps med samma kontinuitet och för många är en ny tulpanbukett varje vecka under tulpansäsongen en självklarhet. Utbudet av färger och former gör att buketterna kan varieras i det oändliga vilket också gynnar återköpsfrekvensen.

Svenska tulpaner börjar säljas redan i november, men det är först i början av januari som de stora volymerna kommer ut på marknaden. För att tulpanerna ska hålla så länge som möjligt ska du skära av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) bör ej skäras av. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus.

Idag är det Tulpanens dag, så passa på att köpa en riktigt fin bukett att njuta av! Ställ dem som solitärer, i en grupp med blandade färger, liggandes i ett fat eller blandat med andra blommor. Det finns inga regler alls när det gäller tulpaner, de är fina hur som helst och var de än placeras.

Tulpanens dag 2016 blommor

Bild och text - Marlene Rindå

I Want More

Design Lena Larsson Keramik

Lena Larsson skapar konst och keramikprodukter i skandinavisk stil, genom en kombination av enkelhet, symboler och en uttrycksfull färgskala får hon betraktaren att stanna upp. All design tas fram på Södermalm i Stockholm och tillverkningen sker på Nittsjö Keramik i Rättvik.

Design Lena Larssons minimalistiska serie I Want More utökas med stilrena fat. Faten kan användas som fruktskål, serveringsfat vid middagsbordet eller till förvaring av tex smycken. Med en diameter på 28 cm lämpar sig även fatet som en större pastatallrik. Varför inte ge hemmet ett lyft i vintermörkret genom att inreda med ljusa pasteller för vår- och sommarkänslor!

Ringen som utgör fatets botten finns tillgänglig i sex olika pastellfärger. Faten kan med fördel kombineras och stylas med produkter i liknande färger till ett vackert stilleben, förslagvis med koppar, skålar eller krukor i samma serie. Den minimalistiska designen gör skålen enkel att kombinera med andra inredningsdetaljer i hemmet.

Bild och text - pressmaterial

Komplett kryddträdgård

Komplett kryddträdgård

Visst är det gott med färska kryddor? Att lägga nyklippt krasse kan kännas riktigt lyxigt. Nu kan man enkelt ha sin egen kryddträdgård direkt i köksfönstret utan att det tar någon större plats.

Nu finns en kruka med plats för nio olika kökskryddor. Genom den uppfinningsrika konstruktionen kan du lätt stapla de tre krukorna ovanpå varandra och skapa ett stabilt växttorn. Eventuellt överflödigt vatten fångas upp av det tillhörande fatet.

Nu kan du i ett begränsat utrymme skapa en egen ört- eller kryddgård. Utöver krukorna och fatet består setet av 9 fröskivor: basilika, timjan, dill, gräslök, oregano, mynta, persilja, kyndel och senapskål (vild ruccola). Odla egna fräscha, obesprutade och läckra örter.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Stilfulla lampor med funktion

Watt & Veke - modell Tracy

Watt och Veke är ett svenskt företag som grundades av Monika Lindström 1998. Hennes ambition var att designa stämningsbelysning, levande ljus och lampor med en personlig stil. Företaget är familjeägt och baserat i Gamla Stan i Stockholm. Man vurmar lite extra för ombonade inredningsstilar, industridesign, lantlig romantik och jul. Hos Watt & Veke finns något för alla inredningsintresserade.

Lampor med funktion är senaste nyheten inför våren 2016. Modellen Alice fungerar som ett bokstöd och lampa i ett och finns i både grön och vit marmor. Det är en lättplacerad lampa som lyster upp en mörk bokhylla för att skapa stämning i ett rum.

Modellen Tracy fungerar både som bricka och belysning. Ställ Tracy på hallbordet för att skapa stämning i ett rum. Modellen Tracy kommer i tre utföranden; grön marmor med mässingsdetaljer, vit marmor med mässingsdetaljer och helt i mässing.

Glödlampan väljer man själv, men en stor globformad glödlampa eller en gammaldags med glödtråd rekommenderas för stämningsfull effekt.

Watt & Veke - modell Alice

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Ett kök i marmor

Stenmaterial som marmor är hållbart och passar bra som bänkskivor i köket. Det är beständigt, har en naturlig skönhet och en oslagbar hållbarhet. Nu kan man få en köksö helt och hållet i vacker marmor till det perfekta köket.

I ett unikt samarbete mellan Jonas Lindvall och Ballingslöv visas nu en hel köksö i marmor. Köksön, som presenterades vid öppnandet av utställningen ”Jonas Lindvall – arkitektur, inredning, design” på Landskrona Konsthall, är ett unikt exemplar byggd av stommar i vitpigmenterad ask, med dörrar som omfattas av en 6 mm tjock marmor-faner. Den massiva bänkskivan, även den i marmor, mäter 3000x650 mm och är 100 mm tjock.

Få material har en sådan historisk skönhet som marmor. Förklaringen är given eftersom stenmaterialet i kök- och badrumsmiljöer kan spåras så långt tillbaka som till antiken. Att besöka historiska byggnader och se nära nog intakta skivor av marmor vittnar även det om naturmaterialets fantastiska beständiga egenskaper. Idag finns en tydlig trend i inredningssammanhang där marmor syns på allt från små ljusbrickor, bord och dekorationer.

Marmor har sedan länge varit stenvalet för köksbänkar, där materialets praktiska fördelar och hållbarhet tillsammans med den kalla ytan som är idealisk för bakning och matlagning.

Kök i marmor Ballingslöv Jonas Lindvall
Kök i marmor Ballingslöv Jonas Lindvall - närbild uppifrån, vask

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Julstjärnans dag!

Julstjärna växt blommor

Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa. Det är en dag då vi ägnar julens populära stjärna lite extra uppmärksamhet.

Att fira julstjärnans dag är en tradition som har anor långt bak i tiden, ända sedan början av 1800-talet. I början 1800-talet fanns nämligen en amerikansk ambassadör stationerad i Mexico. Han hette Joel Poinsett och han var en passionerad botaniker. I Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor. Mexicos subtropiska klimat gör att julstjärnorna där utvecklas till stora buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en sed som blir mer och mer populär även i Europa.

Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrimasom betyder den vackraste Euphorbian.

För att lyckas med en julstjärna ska man titta extra noga hur plantan ser ut redan när man köper den. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Se till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem och placera den sedan ljust och i normal rumstemperatur. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor, men undvik att ställa den i direkt drag. Vattna i små doser av ljummet vatten och gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet.

Fira gärna julstjärnans dag genom att köpa en blomma till dig själv eller någon du tycker om.

Bild - Blomsterfrämjandet, text - Marlene Rindå

Alvar Aalto firar 80-årsjubileum

Alvar Alto 80 års jubileum iittala Brickor

Alvar Aalto är en av mästarna inom modern arkitektur och design. 1936 skapade han vaskollektionen f ör Karhula-Iittalatävlingen och sedan dess vet nästan alla vem han är. Föremålen var inte bara revolutionerande till formen utan även till användningsområdet, som han lämnade fritt till användaren.

Aalto-vaserna munblåses varje dag i Iittala i Finland. Det krävs sju hantverkare, tolv arbetsmoment, 1100 grader och cirka tio timmar att tillverka en enda Aalto-vas. Glasbruket gör allt för att hålla traditionen vid liv.

Till jubileumet lanseras en del nya produkter. De populäraste storlekarna kommer att finnas i en helt ny färg, Smaragdgrön. Produkterna kommer att finnas i butik från och med januari 2016.

Alvar Alto 80 års jubileum iittala Vaser

Bilder och text - Marlene Rindå

Amaryllisens dag

Amaryllisens dag

För många är amaryllisen ett måste till jul och på något sätt fulländar julpyntnigen.Den passar fint i grupper eller ensamma i en snygg kruka och finns i mängder med olika färgnyanser, form och storlek på de eleganta blomklockorna. Den 19:e november firar vi Amaryllisens dag och det är en perfekt dag att köpa hem amaryllisar och få dem i blom lagom till jul.

De amaryllisar vi njuter av är vanligtvis hybrider inom släktet Hippeastrum. Hippeos betyder ryttare och astron stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken. Lite förvirrande är att det även finns en annan lökväxt vars vetenskapliga namn är Amaryllis. På svenska heter den kapamaryllis och har fler, men mindre blommor på en lång stängel.

För att utvecklas väl behöver amaryllis endast vattnas sparsamt. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Den intresserade kan spara amaryllisen och försöka driva den i blom igen. När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12- 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.

Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.

Välj gärna en svensk lök som känns lite fast, så är chansen större att du lyckas med en andra blommning.

Amaryllisens dag
Amaryllisens dag

Bilder - Blomsterfrämjandet, text - Marlene Rindå

Le Creuset – den glödande grytan

Le Creuset – den glödande grytan

I år fyller den klassiska orangea gjutjärnspannan Cocette från Le Creuset 90 år. De allra flesta har sett den i sitt föräldrahem eller hos mor- eller farföräldrar. Nu är grytan trendig igen och allt fler skaffar en egen, kanske i någon av de nya färgerna.

Grytan Cocette var den första som tillverkades i den franska fabriken 1925. Cocette betyder just gryta och den blev snart känd för sin ikoniska design och överlägsna funktionalitet. Under åren har den löpande förbättrats och finns nu i många fler färger än den klassiska orangea.

Le Creuset skålar stengods

Idag är fabriken i franska Fresnoy- le - Grand en modern gjutjärnsfabrik med en produktion som överstiger 14 000 ton per år. Numera består sortimentet även av stengods, rostfritt stål, non-stick-grytor och pannor och en mängd andra köksprodukter.

Volcanic var den första färgen som tillverkades på Le Creusets fabrik i Frankrike. Färgen på den glödande flamman från det smälta gjutjärnet påminner om färgen på flytande lava vilket har varit inspirationskällan. Färgen har varit Le Creusets varumärke sedan 1925. Urvalet av färger anpassas till de enskilda marknaderna och det finns idag 120 olika Le Creuset-färger.

Le Creuset bjuder på ett härligt recept på Tartiflette som är som en slags potatisgratäng och väldigt enkel att göra. Håll till godo!

Tartiflette för 4 personer

 • 25 g smör
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 kg palsternackor
 • 300 g potatis
 • 300 g bacon
 • 1 lök
 • 1 dl vitt vin
 • 3,5 dl grädde
 • Salt och peppar
 • 300 g Reblochon
 • 50 g riven Comté

Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

Skiva palsternackor och potatis och blanchera dem i kokande vatten i 3-4 minuter. Häll av vattnet.

Tärna baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Ställ det åt sidan. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör i en stekpanna tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitt vin och krydda med salt och peppar. Koka ihop några minuter och tillsätt sedan grädden.

Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg palsternacka och potatis i botten, lägg sedan på bacon, lökblandning och Reblochon. Avsluta med riven Comté.

Ställ formen i ugnen i ca 30 min. Tartifletten är klar när den har fått en bubblande, gyllenbrun och spröd yta.

Bilder: överst - pressmaterial, nederst - Marlene Rindå, recept - Le Creuset, text - Marlene Rindå

Ceannis – vacker och funktionell design!

Ceannis Väskor

Ceannis är ett svenskt företag, startat 1988 av Ann-Louise Andrén. Idén var att skapa ett företag som producerar vackra och funktionella väskor och accessoarer av hög kvalitet med inspiration från världens alla hörn. Grundat på passionen för vackra material, produktion och design, allt kombinerat i ett livsstilskoncept.

Under de första åren arbetade Ceannis under sitt eget varumärke och uteslutande i Asien. Allt eftersom företaget utvecklades och växte uppstod efterfrågan från andra marknader och Ceannis, sedan 2002 baserat i Stockholm, erbjuder idag ett brett utbud av produkter under namnet "Ceannis Living Accessories" i ett flertal länder.

Ann-Louise Andrén leder utvecklingen av nya produkter i samarbete med ett designteam. Nya kollektioner för vår, sommar, höst och vinter utvecklas kontinuerligt. Här är en del av nyheterna hösten 2015 och våren 2016

Ceannis Väskor
Ceannis Väskor
Ceannis Väskor
Ceannis Väska
Ceannis Kuddar Filtar
Ceannis Kuddar Filtar
Ceannis Filtar
Ceannis

Bilder och text - Marlene Rindå

Höstens trender på fönsterbrädan

När hösten närmar sig kan det vara dags att uppdatera växterna på fönsterbrädan. Gröna växter blir fina accenter som mjukar upp och gör hemmet mer ombonat. Här är sex gröna växter som är helt rätt hösten 2015.

Marmoreuforbia - Euphorbia lactea 'Cristata', Euphorbiaceae, törelväxter

Denna tuppkamsliknande växt sticker ut på fönsterbrädan. Sorterna varierar till utseende och färg. Trivs i soligt läge, även full sol. Låt växten torka ut mellan rejäla vattningar. Mycket lättskött.

Marmoreuforbia - Euphorbia lactea 'Cristata', Euphorbiaceae, törelväxter

Kantbräken - Pteris cretica, Pteridaceae, kantbräkenväxter

Skir växt med graciöst växtsätt. Passar väl in i höstens inredning. Trivs ljust men inte i direkt solljus. Vattnas regelbundet, får inte torka ut. Trivs utomhus i halvskugga sommartid.

Kantbräken - Pteris cretica, Pteridaceae, kantbräkenväxter

Trekantseuforbia Euphorbia trogna - Euphorbiaceae, törelväxter 

Tekanteuphorbian som också kallas High chaparral är en riktig retroväxt. Den finns i gröna till djupt röda toner och passar utmärkt in i höstens inredningsstil. Trekanteuphorbian är mycket lättskött. Trivs i ljust läge, gärna full sol. Vattna rikligt, men låt den torka upp mellan vattningarna.

Trekantseuforbia Euphorbia trogna - Euphorbiaceae, törelväxter

Trädtaklök - Aeonium arboreum - Crassulaceae, fetbladsväxter

Trädtaklökens vackra blad skiftar färg beroende på hur ljust plantan står. Den tillhör familjen fetbladsväxter, som lagrar vatten i bladen. Trädtaklöken är lättskött och trivs i direkt solljus. Vattna rikligt, men låt den torka upp mellan vattningarna. Kan gärna stå utomhus sommartid.

Trädtaklök - Aeonium arboreum - Crassulaceae, fetbladsväxter

Opuntia spp. - Cactaceae, kaktusväxter

Kaktusar är trendiga och Opuntia är inget undantag! Den här lättskötta kaktusen passar in i de flesta hem. Kan blomma, med intensivt färgade blommor. Trivs i soligt läge, gärna full sol. Låt den torka upp mellan vattningarna.

Opuntia spp. - Cactaceae, kaktusväxter

Monstera deliciosa - Araceae, kallaväxter

Ingen har väl undgått monsteran? En riktig trendväxt vars karaktäristiska blad även har letat sig in i inredningen och pryder både textilier och tapeter. Monsteran trivs på ljus plats men inte i direkt sol. Den är mycket lättskött. Låt torka upp mellan rejäla vattningar. Duscha gärna växten ofta.

Monstera deliciosa - Araceae, kallaväxter

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Advent och jul på Indiska

Julen på Indiska fokuserar på hantverket och att göra julen mer personlig. Folk vill göra mer saker själva och från grunden och detta har man tagit fasta på. Detta återspeglar sig i alltifrån hur vi dekorerar bordet till hur vi slår in paketen – allt med fokus på hantverket.

Det dukade bordet är även en röd tråd genom hela Indiskas jul. Färgpaletterna domineras av ljusa toner från oblekt vitt, grått och nyanser av rött med inslag av svart. I julens tema möts skandinaviska och indiska hantverk tillsammans med folkloristiska uttryck.

Lagom till advent kommer även Indiskas designsamarbete med Note Design Studios. I vecka 45 släpps en liten och en större ljusstake, där tanken är att ljusstaken går lika bra att använda till advent som till övriga året. Varje ljusstake kan även göras unik genom sin egen styling.

Indiska Avent och Jul 2015
Indiska Avent och Jul 2015
Indiska Avent och Jul 2015
Indiska Avent och Jul 2015

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Miljövänliga värmeljus

Värmeljus har blivit besvärliga att handskas med för den som vill vara miljövänlig. Förr skulle de sorteras tillsammans med metall, nu finns inga klara riktlinjer utan det är upp till varje kommun att bestämma sina egna regler. Att kasta dem i de vanliga hushållsosoporna är det sämsta man kan göra.

För att komma undan allt krångel kan man istället köpa miljövänliga värmeljus med en plastkopp som diskas och återanvänds med ett refilljus.

Reluminus refillsystem hjälper oss att vara miljövänliga och slippa krångel med de där metalkopparna som ingen numera vet hur man ska återvinna. Ljusen brinner i 5 timmar och när de är slut, tar man bort botten, petar ut eventuella ljusrester, diskar koppen, trycker dit botten och lägger i ett nytt ljus.

Enkelt, smart och miljövänligt!

Reluminus refillsystem miljövänliga värmeljus
Ljuset har brunnit ut
Reluminus refillsystem miljövänliga värmeljus
Ta bort underdelen
Reluminus refillsystem miljövänliga värmeljus
Ta bort ljusresterna och diska plastbehållaren
Reluminus refillsystem miljövänliga värmeljus
Sätt till baka botten och sätt i ett nytt ljus
Reluminus refillsystem miljövänliga värmeljus
Tänd det nya värmeljuset

Bilder och text - Marlene Rindå

Oval Oak från Sagaform

Oval Oak Sagaform Ostkollektion

Formgivare Anton Björsing hittar sin inspiration i vardagen och utgår från de behov som finns. Ostkollektionen Oval Oak är han senaste bidrag till Sagaforms sortiment. Oval Oak är en produktserie i ek för köket och det dukade bordet. Produkterna har klassisk form, är behagliga i handen och har smarta lösningar. Till serien hör bla en multifunktionell osthyvel, en ostkniv samt ett ostset i tre delar. Några andra produkter i serien är ett elegant salt- och pepparset, ljuslykta och mindre skålar för plockmat och snacks. Alla produkter passar lika bra till vardag som till fest!

Oval Oak Sagaform Ostkollektion
Oval Oak Sagaform Ostkollektion

Bilder: mittersta - Marlene Rindå, resterande - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Vackert porslin till jul

För de flesta präglas julen av nostalgi och mysiga stunder. En del av oss plockar fram det ärvda porslinet när familjen ska äta julmaten, i många fall är det porslin från Royal Copenhagen utan att man ens vet om det. Royal Copenhagen har nämligen en lång tradition av vackert porslin som ofta tas fram vid högtider.

Serien Stjerneriflet Jul är tillverkad i vitt benporslin dekorerat med girlanger, band, stjärnor, hjärtan och trummor. Dekoren har fått sitt namn från sin stjärnform, som skapades redan 1895. Med Stjerneriflet skapar Royal Copenhagen modern porslinshistoria med utgångspunkt från det egna omfångsrika arkivet och julens klassiska symboler.

Förra året introducerades en gedigen tekanna och även i år sätter Royal Copenhagen tekulturen i centrum med tillkomsten av en tekopp. Koppen är inspirerad av företagets klassiska formgivning med räfflade produkter. Den utsökta tekoppen och tekannan bildar ett stiligt par som kommer att ge extra glans till julens alla sköna stunder. Det tillhörande fatet har elegant avrundade kanter med gott om plats för en liten kaka vid sidan, medan de stora kopparna är perfekta till servering av varm choklad med vispgrädde en kall vinterdag.

Julen är inte bara varma drycker, serien Stjerneriflet Jul innehåller även en förvaringsburk med julmotiv och en klassisk stil som gör att den fungerar lika bra på bordet som på andra ställen i hemmet. Den lekfulla girlangen löper längs överkanten och locket kröns av en guldfärgad porslinsknopp.

Royal Copenhagen julen 2015 porslin
Royal Copenhagen julen 2015 porslin
Royal Copenhagen julen 2015 porslin
Royal Copenhagen julen 2015 porslin

Bilder och text - Marlene Rindå

Kunglig design

Att prins Carl Philip gillar snabba bilar vet de flesta, men alla vet inte att han är en erkänt duktiga formgivare och att han tillsammans med Oscar Kylberg formgett kollektionen Stockholm för det danska designvarumärket Stelton. Kollektionen där konst möter metall, inspireras till stor del av det nordiska landskapet.

Nu har kollektionen Stockholm utökats med Aquatic som innehåller olikformade vaser och skålar i aluminium och emalj, dekorerade med inspiration från skärgårdens och Östersjöns färgnyanser, ytor och mönster. Mönstret på Stockholm Aquatic för tankarna till vågor som bryter och visar havets förmåga att vara både lugnt och dramatiskt. Varje föremål har slutbearbetats för hand, vilket ger ett alldeles unikt uttryck. Totalt tar det ungefär fem timmar att tillverka en pjäs. Vaserna och skålarna går att använda till det mesta, är lättplacerade och uppskattade gåvor.

Bernadotte och Kylberg arbetar heltid tillsammans med interiördesign, textilier och livsstilsprodukter. Deras designfilosofi är att skapa ikonisk och inspirerande design som håller över tid. De arbetar efter en tydlig designprocess i fem specifika steg som de alltid följer. Vart och en av de fem stegen – Research, Teser, Insikter, Antaganden, Rita – får ta den tid som behövs för att komma fram till bästa slutresultat.

Stelton Stockholm Bernadotte och Kylberg Hösten 2015
Stelton Stockholm Aquatic Bernadotte och Kylberg Hösten 2015
Stelton Stockholm Bernadotte och Kylberg Hösten 2015
Stelton Stockholm Aquatic Bernadotte och Kylberg Hösten 2015

Bilder: överst till höger - Marlene Rindå, resterande - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Eva Solo - nyheter hösten 2015

Det som göra Eva Solos produkter speciella är att de alltid har smarta funktioner och har en fantastisk design. Att göra något så enkelt som ett grytunderlägg till något alldeles särskilt är nästan en bragd och det har Eva Solo lyckats med.

En av höstens nyheter är alltså ett grytunderlägg i silikon med inbyggd metallplatta som man kan använda för varma grytor och kastruller, men även för att ställa läsplattan eller mobilen i för att tex läsa av våra smarriga recept här på sidan. Färgerna som gäller i höst är petroliumblå och matt grönt.

Det har även kommit nyheter i den populära Gravityserien med träinslag, nya fågelmatare och läckra koppargrytor. Här nedan kan du se några av nyheterna.

Gravity wood tools Eva Solo Hösten 2015
Copper Sauté pan Eva Solo Hösten 2015
Tea maker 1L Moonlight Blue Eva Solo Hösten 2015
Cutting board family Bambu Eva Solo Hösten 2015
Fågelmatare Eva Solo Hösten 2015
Grytunderlägg ställ för mobil eller surfplatta Eva Solo Hösten 2015

Bilder: nederst till höger - Marlene Rindå, resterande - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Höstmys som firar kärleken!

K. Lundqvist Stockholm lanserar en ny kollektion reed diffusers HBTQ färgerna doftpinnar

September gjorde entré och genast blev det höst. Nu är vi många som vill mysa med tända ljus, mjuka plädar och kanske något bra att läsa uppkrupna i soffan.

K. Lundqvist Stockholm lanserar kollektionen Love Edition, reed diffusers som visar att all kärlek är värdefull. Kollektionen genomsyras av HBTQ färgerna i regnbågsflaggan och doften av färgglada karameller är lekfullt sammansatt för att symbolisera kärlekens, ibland barnsliga och lekfulla glädje.

Detta är vad man i vardagstal kallar för doftpinnar som man ställer i en behållare med olja som pinnarna absorberar och sprider i rummet. I varje ask finns det sex pinnar i regnbågens färger och med en behållare i klarglas med printad logo i silver.

K. Lundqvist Stockholms produkter når idag ut till många kunder runt om i världen och med denna kollektion hyllas all kärlek oavsett sexuell läggning.

Love is in the air.

Bild - Annette Gustafsson Grieff, text - Marlene Rindå

Grimstorp för passionerade hemmabagare

Kavlar Slickepottar Grimstorp Cervera

Är du också en av dem som följer bak- och matlagningsprogram på tv? Då är du inte ensam! Bak- och matlagningsintresset har ökat lavinartat och numera bakas det som aldrig förr i de svenska hemmen!

Behovet av snygga och funktionella redskap för baket är något som Cervera har tagit fasta på i höstens storsatsning. Bakningstrenden som började med surdeg och brödbak har nu spridit sig till bakning av söta bakverk, småkakor, mjuka kakor och desserter.

Nya serien Grimstorp innehåller allt man kan önska för att lyckas med såväl matbröd som kakor och desserter. Funktion och inspiration går hand i hand i den pastellfärgade bakserien med retrokänsla närvarande i de bleka pastellerna och materialet emalj. Men man ser även trä, rostfritt, silikon och plast bland materialen.

I Grimstorp-sortimentet finns allt för det perfekta baket, i förpackningar med härligt mönster i design av Anna Hillervik. Den som tittar noga hittar ballongvispar, muffinsformar och citroner dolda i det brokiga mönstret. Produkterna finns i butikerna from mitten av oktober och är utmärkta som present istället för en blomma.

Bakredskap Grimstorp Cerverat

Bilder: övre - Marlene Rindå, nedre - pressmaterial, text - Marlene Rindå

25 år med Himla!

Himla 25 år gula Handdukar

Det svenska heminredningsföretaget Himla skapar vackra textilier för hemmets alla rum. I 25 år har de varit en inspirationskälla för den som vill försköna sitt hem. Idén kom till i New York när Marie-Louise Almgren fick inspiration av en butik med country look. Hon åkte hem och startade företaget med vännen Helena Ingvarsson. Namnet tog de från sina gemensamma initialer – Himla.

Sedan 1996 drivs företaget av Annica Högström. Himla är idag ett varumärkesföretag med över 3000 textilier och egna konceptbutiker. Formgivning och färgsättning är egen design där Himlakonceptet står för kvalité, färgkoordination och inspirerande variation – allt i naturmaterial.

Höstens färger går i senapsgult och dova toner. Inredning med gula kuddar eller gul dukning är supertrendigt och något att anamma för den som verkligen vill vara inne.

Himla 25 år Sängkläder filtar kuddar gult
Himla 25 år kuddar filtar vita beige

Bilder och text - Marlene Rindå

Slutfasen på Målerås 125-årsjubileum

Mystiqua Mats Jonsson Målerås Glasbruk 125-årsjubileum

Glasbruket i Målerås grundades 1890. Det var bruktjänstemannen Gustaf Holmqvist från Kosta som startade ett fönsterglasbruk med 20 anställda i Målerås. Det har varit flera konkurser, en brand och en hel del andra motgångar under åren. Trots allt står glasburket där än idag och går nu in i slutfasen av sitt 125-årsfirande.

Mats Jonasson har designat den otroligt vackra jubileumspjäsen Mystiqua. Den stora finns bara i 299 exemplar och är både numrerade och signerade. Mats Jonasson var gravörlärling vid glasbruket redan 1959 och inspireras mest av naturen och är känd över hela världen för sina djur- och naturmotiv.

Har ni vägarna förbi Målerås, måste ni absolut göra ett besök där. Se hur glaset tillverkas, kanske göra ett eget försök att blåsa och sedan shoppa i fabriksbutiken. Väl värt ett besök!

Bild och text - Marlene Rindå

Andersson Design på Formex

Just nu frossar alla inredningsälskande människor på Älvsjömässan i Stockholm. Formex är i full gång och höstens designnyheter visas upp. Anderssons Design är en av alla höstens utställare som har mängder med läckra inredningsdetaljer i sin monter.

Här är ett litet smakprov!

Andersson Design Formex ljusstakar koppar
Andersson Design Formex ljusstakar vita
Andersson Design Formex vit fruktskål
Andersson Design Formex svart vit randig fruktskål
Andersson Design Formex vit fruktskål uppfälld och ihopfälld

Bilder - nederst: pressmaterial, övriga: Marlene Rindå, text - Marlene Rindå

LUX – exklusiv design

Lux Taklampa Thomas Larsson Krebs

Ni har säkert sett lampan med de stora glaskulorna och tittat ett par gånger extra på den. Lampan skapades förra hösten och heter LUX. Den är designad av Thomas Larsson och tillverkad av Krebs. Namnet kommer från ordet LUX som är SI-enheten för illuminans (belysning). Det är också det Latinska namnet för ljus.

Lux har i originalet en kärna av mässing och omsluts av arton glödlampor i klassisk stil med glödtråd. För att få det perfekta ljusskenet har många varianter av lampor testats och till slut valts ut med stor omsorg. För att få det allra bästa skenet så rekommenderas att LUX installeras tillsammans med en dimmer.

Krebs som funnits sedan femtiotalet är experter på att tillverka hantverksmässigt konstruerade takkronor och framför allt kristallkronor. LUX som inte är en kristallkrona är lite av ett pilotprojekt tillverkad med samma passion och känsla för detaljer, kvalitet och hantverk.

Nyheten för i år är att LUX nu kommit i silver. Mässing är vackert men riktigt silver är alldeles underbart! Silver blänker inte, silver omfamnar, det är varmt och intagande. Silverpletteringen är passiviserad och vaxad för att inte oxidera.

Det här är lampan man ska ha om man ska vara riktigt trendig!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Strandtak

Strandtak

Det hela började med en varm semester på ön Korsika i Frankrike. I den gassande solen började barnläkaren Kajsa och hennes man Anders fundera på hur de skulle få skugga till barnen på ett enkelt sätt.

“Hudcancer är den cancersjukdom som ökat mest de senaste decennierna och det är framförallt viktigt att skydda barnen eftersom en brännskada i tidig ålder ökar risken för hudcancer dramatiskt”, berättar Kajsa. “Självklart hade vi funderat på att köpa ett soltält, men eftersom alla såg så tråkiga ut hade vi aldrig slagit till”. Kajsas man började istället bygga provisoriska tält av resfiltar och handdukar de hade med sig som han pallrade upp med hjälp av pinnar de hittade på stranden.

När de kom hem började de fundera på om det inte gick att utveckla konceptet till en produkt. “Visst finns det många soltält och parasoll på marknaden, men vi saknade något som dels var snyggt och dels hade plats för hela familjen” berättar de vidare. Erfarenheten från Korsika var att mitt på dagen ville hela familjen ligga och slumra i skuggan.

Anders byggde en prototyp med ett IKEA-tyg, 2 teleskopskaft från biltema och hemmasnickrade detaljer för att få det att funka. “Vi blev helt beroende av vårt nya strandtak. Hela familjen fick plats under, och under varma sommardagar var det helt oumbärligt”, berättar Kajsa.

Under Anders pappaledighet på hösten fortsatte han att utveckla produkten tillsammans med en kompis som också var pappaledig. “Man har fullt upp när man är pappaledig, men under de få stunder man får över försökte vi utveckla produkten vidare” berättar Anders. Nu är produkten klar och finns att köpa på www.eleanorstanley.se.

“Vi tycker faktiskt att den blev snyggare och bättre än vad vi hade kunnat ana från början” säger Anders. “Vi designade ett tryck som är enkelt, men gör sig väldigt bra på stranden”. Trycket och sömnad görs i Estland och övriga delar är importerade från Kina. “Det tar lite tid att få tag på rätt detaljer, men efter mycket om och men har vi en produkt som är av väldigt hög kvalitet, är snygg och under vilket hela familjen får plats. Det var ju det som var målet.”

Bild och text - pressmaterial

Sofistikerad dukning

Svart Räfflad Royal Copenhagen skål

Många tycker att mörka färger är dystra och tunga, men nu börjar svart design och även inredning blir väldigt populärt igen. Förra året lanserade Royal Copenhagen serierna Svart Räfflad och Blå Räfflad och satte därmed en helt ny dagordning för modern bordsdukning. Den svartblå serien har nu utökats med en portionsskål som kompletterar seriens befintliga delar.

Kanske förknippar man Royal Copenhagen med vitt porslin och blå blomster, men för något år sedan utmanade varumärket sig själva och visade upp en helt ny sida. En mörk sida. Svart Räfflad och Blå Räfflad är två moderna, minimalistiska serviser som är unika både vad gäller färgsättning och yta. De kretsar nämligen kring den matta utsidan och den blanka insidan.

De nya skålarna har en diameter om 15 centimeter och kan alltså användas till en mängd olika saker. Ha den som frukostskål till filen eller som godisskål en lördagkväll. Tillsammans med de vackra äggkopparna, tekannan eller tallrikarna får du en vacker och trendig dukning.

Blå Räfflad Royal Copenhagen
Svart Räfflad Royal Copenhagen

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Burken för godisråttan

Kitchen Safe Låsbar förvaingsburk timer Coolstuf

Bor du också ihop med en godisråtta? Någon som äter kakor före middagen, godis till middagen och något snaskigt som efterrätt? Är det rent av så att det är du som är den här godisråttan? Eller är det kanske mobilen som behöver låsas in en stund för husfridens skull?

Lägg ner snasket/mobilen i Kitchen Safe, bestäm dig för att ”på lördag, då får jag äta”, ställ in timern och se hur Kitchen Safe låser sig. Godiset/mobilen är inlåst, det finns ingen återvändo. Om du inte vill slå sönder burken…

Burken finns två olika utföranden; i transparent plast samt färgad plast, timern går att ställa in på allt från en minut till tio dygn. Den tål att förvaras i kylskåp men inte i frysen.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Toabesök utan spår…

Kastehelmi Iittala burkar

Det är ingen hemlighet, att dela toalett och badrum eller vara i en offentlig miljö, kan vara en av vardagens största utmaningar. Många sätter på vattenkranen för att det inte ska höras vad man gör på toaletten eller avstår helt enkelt från att göra toabesök på offentliga platser. Hemma har man doftsprejer som döljer doften efter toabesöket, men det kan man ju inte bära med sig. Eller?

Det är precis vad man kan! Numera finns en liten sprayflaska som man kan ha i handväskan eller tom i fickan. Poo-Pourri ELIMINERAR lukten på toaletten - oavsett var du befinner dig. Under sommarhalvåret besöker vi mängder av offentliga toaletter, det är uteserveringar, barer, restauranger, rastplatser mm. Många doftar inte hallon…

Poo-Pourri finns i sju olika dofter som finns i stora eller små förpackningar. En stor på hyllan hemma och en liten att ha i fickan. Sprayen används före toabesöket, direkt ner i toaletten. 4-6 tryck så är doften av föregående besökare ett minne blott. Praktiskt för den med känslig näsa.

Sprayen kostar ca 99 kr och finns att köpa från Nordic Stardust.

Bild - Martin Jikita, text - Marlene Rindå

Kastehelmi - den med bubblorna

Kastehelmi Iittala burkar

Man behöver inte ens vara intresserad av design för att känna igen glasen med bubblorna. Redan 1964 kom Oiva Toikka med Kastehelmi-seriens första produkter till de finska hemmen som genast blev populära. Som ett av sina första projekt fick Toikka frågan om att designa en prisvärd glasserie för vardagsbruk. Han experimenterade med ett antal droppformer vilket resulterade i en helt ny, tredimensionell struktur som framhävde ljusets speglingar i glaset. Seriens namn, som b etyder ”daggdroppar”, inspirerades av de daggdroppar som skimrar på blad och gräs, likt pärlband, när sommarsolen går upp över horisonten. I januari 2010 relanserade Iittala de mest populära delarna för att fira Oiva Toikkas och Iittalas 50-års jubileum tillsammans.

Som ett komplement till kollektionen bestående av tallrikar, skålar, ljuslyktor och tårtfat, allt i varierande färger typiska för Iittala, lanseras nu ett glas och en burk. Kastehelmiglaset bidrar med färg och strukturtill vardagsdukningen. Glaset finns i klar, grå, ljus-blå och ökensand. De nya Kastehelmi burkarna passar perfekt för hemmets alla småsaker, helt i linje med Iittalas filosofi om multifunktionalitet och mångsidighet. Kastehelmiburkar finns i två storlekar och tre färger: klar, grå och ökensand. Locket gör burken stapelbar.

Kastehelmi nya delar finns i butik från augusti.

Kastehelmi Iittala burk glas skål
Kastehelmi Iittala glas

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Köksredskap från Morberg

Till hösten lanserar kocken, kokboksförfattaren och skådespelaren Per Morberg en helt ny serie köksredskap. Kollektionen kommer att finnas i butik i slutet av augusti 2015 och ingå i det egna varumärket MORBERG®. Morbergs smak är enkel – endast det bästa är gott nog. Därför innehåller serien gedigna kvalitetsprodukter till ett rimligt pris som ska hålla i generationer och som Morberg själv använder i köket.

Från start består kollektionen av massiva skärbrädor i ek, stekpanna i gjutjärn, mortel i granit, kökshanddukar, grytunderlägg, grytvante, träredskap och förkläden i canvas och läder.

Morberg Köksredskap Per Morberg i köket
Morberg Köksredskap Brunt läderförkläde
Morberg Köksredskap mortel i granit
Morberg Köksredskap grillpanna i gjutjärn

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

En igloo i trädgården!

Många är vi som drömmer om ett lusthus eller ett härligt uterum. Nu kan man snabbt ”bygga” en mysplats i trädgården på bara några minuter, helt utan verktyg, och sen tar man ner den lika snabbt igen inför vintern och slipper på så sätt en massa underhåll och skötsel.

Cool igloo är 10 kvm och väger 21 kg, den står stabilt i alla väder, med bra luftflöde, jämn temperatur och är enkel att montera på vilket underlag som helst.

På det här viset är man ute, fast man är inne – det bästa av två världar helt enkelt! Dessutom slipper man myggorna! Blir det för soligt så kan man komplettera med en skuggduk som täcker ¾ delar av igloon.

Garden-Igloo för trädgården

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Durum Mollis – ny i sängbranschen

Durum Mollis Säng inredning möbler

Vad sägs om traditionellt svenskt hantverk tillsammans med nytänkande design och funktion? Tanken är att kunden i högre utsträckning ska få bestämma look och hitta en stil som passar hemmets personlighet. Från excentriskt coolt till klassiskt elegant. Sängen blir ett inslag i hemmet som gör att man vill ha sovrumsdörren öppen och visa upp rummet.

Slit- och släng-mentaliten är över, nu vill man ha kvalitet och hållbarhet. Därför kommer Durum Mollis med ett helt nytt patenterat system där man enkelt reglerar fastheten i sängen med en fjärrkontroll. Man skräddarsyr alltså sin säng för att sedan ha den många år framöver.

All tillverkning sker i Sverige, fabriken ligger i Falkenberg. Materialet är Svanenmärkt och man jobbar i så stor utsträckning det är möjligt med lokala leverantörer. Komponenterna är av så hög kvalitet att Durum Mollis lämnar 25 års garanti på fjäder och sängram. Sängarnas ulltyg finns i en mängd olika färger. Man har ett stort urval specialdesignade sängben, svenska värmehärdade stålfjädrar och ramen består av gedigen svensk furu.

För varje säng som säljs lämnas ett bidrag till ett självhjälpsprojekt i Etiopien. Detta görs i samverkan med Action Aid genom Emma och Henrik Zetterberg Foundation.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Djurisk design

Vill man se något riktigt annorlunda och riktigt läckert i designväg, då ska man absolut bege sig till Designgalleriet i Stockholm innan den 25 Juni. Just nu visas nämligen Julia Gamborg Nielsens fantastiska skapelser där och det ska man inte missa om man är intresserad av design.

Designern Julia Gamborg Nielsen är utbildad vid Carl Malmsten Furniture Studies, hon skapar skulpturala möbler med influenser från den animaliska världen. Hon har ställt ut i Milano, New York och Stockholm

Julias uppväxt i Afrika och Asien har präglat hennes sätt att skapa och viljan att ta vara på djuren och naturens naturliga miljö. I den här utställningen har hon även blandat in material från Sverige och Norden som bla struts- och laxskinn. Julia använder det som går och är tillåtet att använda, allt annat skapar hon på egen hand. Förbjudna elfenben görs därför av trä som hon snidar för hand och skapar illusionen av äkta vara.

Möblerna är fascinerande, läckra och användbara. Även den som inte är insatt, kunnig eller särskilt intresserad blir lockad av att ta en närmare titt och tar gärna ett varv till för att se fler detaljer som man tidigare missat.

Möbler Djurisk Design Julia Gamborg Nielsen Fåtölj Elefant
Möbler Djurisk Design Julia Gamborg Nielsen
Möbler Djurisk Design Julia Gamborg Nielsen pallar
Möbler Djurisk Design Julia Gamborg Nielsen Fåtölj Noshörning

Bilder och text - Marlene Rindå

Kåtan - praktisk eldstad för trädgården

Kåtan eldstad för trädgården

En mysig värmekälla som även är snygg. Det låter väl inte så dumt just den här när sommaren när värmen inte riktigt vill komma igång. Kåtan är som namnet skvallrar om, starkt inspirerad av samernas tältbostäder. Här som en vedeldad eldstad som ger skön värme och ett härligt flammande ljus.

Kåtan är tillverkad i corten stål. Ett specialstål där rosten bildar en vacker oxiderad yta istället för korrosion. Det innebär att man får en livslång produkt som står ute året runt och blir vackrare för varje år som går. En dekorativ detalj som gör en hel del nytta den här sommaren alltså. Med Kåtan går det faktiskt att sitta ute redan nu, trots att värmen inte riktigt vill infinna sig.

Eldstaden levereras omonterad men monteras enkelt ihop på ca 20 minuter med hjälp av skruvar och monteringsanvisning som medföljer i paketet.

Mått: 560 x 45 x 1990 mm. Vikt: 60 kg Pris: 9995 kr

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Fiskars frukostnyheter

Fiskars Go Breakfast Frukostnyheter hösten 2015 kaffekanna presso

Nästan varje hem har minst en produkt från Fiskars, även om man kanske inte är medveten om det. En av de mest klassiska hushållsprodukterna är förmodligen de orangea saxarna som funkar till det mesta. Men Fiskars är så mycket mer!

Företaget är ett ledande varumärke som erbjuder funktionella, användarvänliga och hållbara designlösningar för hela hemmet. Produkter utvecklas utifrån inspiration och drivkraft att få jobbet gjort på bästa och enklast möjliga sätt. Företaget grundades redan 1649 och är idag Finlands äldsta industriföretag.

Till hösten lanseras Fiskars Go Breakfast som fokuserar på att underlätta våra frukostvanor. Nästan 90% äter frukost i hemmet. Oavsett om det är en stående frukost vid diskbänken eller en lång härlig helgfrukost så vill man ha funktionella redskap som är lätta att jobba med. Fiskars frukostredskap är framtagna för att passa alla typer av frukostar. Men det är inte bara funktionella grejer, utan även snygga i designen.

Fiskars Go Breakfast kommer i butikerna till hösten och kommer då att innehålla bla kaffepress, äppeldelare, äggskärare, frukostknivar, skalare, osthyvlar och ostknivar.

Fiskars Go Breakfast Frukostnyheter hösten 2015 äggskärare
Fiskars Go Breakfast Frukostnyheter hösten 2015 knivar brödkniv

Bilder och text - Marlene Rindå

Nytt smart kylskåp!

Vi har nog alla stått där och grävt i kylen eller frysen och hittat mat sedan 1800-talet… matvaror ligger på varandra för att få plats och så glöms en del bort för att de inte syns. Dumt, oekonomiskt och inte särskilt miljösmart. För den som är lite kortare än genomsnittet finns inte grejer som ligger på översta hyllan, de syns ju inte!

Nu tänker Siemens ändra på detta och lanserar Multidoor 75. Kylskåpet ser stor ut, och har ett stort utrymme på insidan, men den är perfekt för trånga utrymmen och mindre kök. Den har två dörrarna, sida vid sida, och kräver därför mindre plats när de öppnas vilket frigör värdefull golvyta. Även om kylskåpet har två dörrar, behöver du inte öppna dem båda för att få tillgång till de varor du behöver. Samtidigt är kylens insida en hel bred enhet som möjliggör förvaring av större tallrikar och råvaror.

Fryslådor är placerade längst ned och dras enkelt ut för att ge dig flexibel tillgång till dina frysta varor. Med easyLift dörrfack och freshBox kan du justera hyllor och fack individuellt, för att optimera och anpassa utrymmet efter just dina behov.

Nya optimerade vitaFresh, med två olika fuktzoner, hjälper dig att hålla din mat fräsch upp till tre gånger längre och bevarar även vitaminer bättre. Den "fuktiga" vitaFresh-zonen är perfekt för att hålla frukt och grönsaker fräscha längre. Siemens Multidoor 75 kommer med ytterligare två bekväma funktioner. iceTwister är en integrerad låda i frysen som ser till att is finns tillgängligt hela tiden. Samtidigt ser noFrost-teknologin till att frysen hålls frostfri vilket innebär att du aldrig behöver frosta av din frys igen.

Siemens Multidoor 75 Kylskåp Frys

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Stringhyllan är tillbaka!

De flesta av oss har minnen av Stringhyllorna hos våra mor- eller farföräldrar eller kanske i fritidshuset. Nisse Strinning skapade hyllan tillsammans med sin fru Kajsa redan 1949. Under 1940-talet läste Nisse arkitektur på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm (KTH). Redan som student ritade han ett diskställ som bestod av plastöverdragna metalltrådar. Diskstället blev mycket populärt och var sedan utgångspunkt när han och hans fru skapade den berömda Stringhyllan.

Nu är hyllan tillbaka i en lite modernare tappning och tar hela möbeln in i 2000-talet. De svenska formgivarna Anna von Schewen och Björn Dahlström har byggt sin design på Nisse Strinnings minimalistiska designspråk. Kärnan i den nya produktserien utgörs av en fristående hylla i samma stil som det ikoniska String-systemet och ett höj- och sänkbart skrivbord. Flera smarta delar, som ett förvaringsskåp som kan integreras i hyllsystemet och en multifunktionell skrivbordspanel.

Självklart kan produkterna användas både på kontoret och i hemmet.

Stringhylla ny
Stringhylla orginal/gammal

Bilder: Höger (nya serien) - Marlene Rindå, Vänster (orginal hyllan) - okänd, text - Marlene Rindå

This is Sweden by Åhléns

Förra året fyllde Åhléns City Stockholm 50 år och firade bland annat med en uppskattad jubileumskollektion som hyllade skandinavisk design. Som en naturlig fortsättning och för att möta kundernas efterfrågan lanserar nu Åhléns en ny kollektion i svensk anda, ”This is Sweden by Åhléns”, där produkterna präglas av en uppdaterad allmogekänsla - modernt möter tradition. Kollektionen består av allt från träskor och smycken till inredning samt något gott att äta och dricka.

”This is Sweden by Åhléns” är en mix av Åhléns egna designer och externa designföretag som exempelvis Saga Form, Almedahls, Färnäs hemslöjd, Arctic Collection och Design House Stockholm. Tillsammans tolkar de det traditionella svenska designarvet, svenska klassiker i modern tappning, med avstamp i Åhléns historiska rötter i Dalarna.

This is Sweden by Åhléns Paraply Sky
This is Sweden by ÅhlénsvKudde Kurbits
This is Sweden by Åhléns Ljusstakar Enkel Grupp
This is Sweden by Åhléns Ljusstake Fyrarmad Gul med ljus
This is Sweden by Åhléns Moheda skor svart
This is Sweden by Åhléns örhängen Dalahäst i silver

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Grillen för hela året!

Grekka Ozpig Grill kamin spis

Ozpig är en mångsidig spis/kamin för utomhusbruk. Som namnet skvallrar om är den från Australien där den redan erövrat hjärtat på många friluftsmänniskor, campare och jägare.

Ozpig är förutom en bärbar vedeldad kamin också en spis du kan grilla, koka, steka eller woka en överdådig måltid på. Och det samtidigt som den värmer dig och dina gäster då den också utstrålar värme åt alla håll.

Elden är helt innesluten och upphöjd från marken så att den kan användas även i känsliga miljöer. Skorstenen leder bort röken och en väska gör den enkel att transportera när den svalnat. Det finns även möjlighet att köpa ett antal tillbehör inklusive ett roterande grillspett för perfekt grillat kött. Wok, en diffusor, är idealisk när du vill koka fisk eller kyckling på svag värme. Det finns till och med en offset-tillsats till skorstenen som gör att du kan placera din Ozpig under exempelvis husbilens markis eller uteplatsens tak.

Ozpig hjälper dig att förbereda middagen, värma dig och ditt sällskap, eller tillaga dagens fångst – var du än är!

Du hittar Ozpig på Grakka där den kostar 3750 kronor. Kontakt till den svenske importören: email - tomas@grakka.com och telefon: 016-35 67 11

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

Nyheter av Stig Lindberg

Nu lanserar Ljungbergs Factory flera nya mönster av Stig Lindberg. Stig Lindbergs tyger är nyproducerade efter gamla provtryck, som man hittat i arkiven. På vissa av dem har man adderat en modernare touch, för att passa vår inredningstid och på andra har man helt följt Lindbergs tankar från början till slut. Hela produktionen har skett i samråd med Lars Lindberg, Stig Lindbergs son.

Samtliga mönster är helt nya i Ljungbergs Factorys kollektion år 2015, men är välkända mönster i textila sammanhang: Cello, Poème d'amour, Mitt i prick, Printemps och Melodi samt för offentlig inredning, i flamsäker Trevira CS; Lustgården, Cello och Mitt i Prick.

Stig Lindberg ritade sina mönster 1947 och 1953, de har nu tryckts på nytt både som metervara, heminredning och kimonos.

Stig Lindberg Poeme Mönster Rosa Kimono
Stig Lindberg Poème d'amour mönster tyg
Stig Lindberg Melodi mönster bricka
Stig Lindberg Cello poeme mönster kuddar

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Edblad – inte bara smycken

Att Edblad gör fantastiska smycken känner alla till, men att de även gör kläder, möbler och annan inredning kanske inte är så välkänt.

Edblad är ett svenskt märke grundat av Hans och Chatrine Edblad som även står för all design. Företaget startade 2006 och har sedan dess vuxit snabbt och finns numera även utanför Sveriges gränser. Paret Edblad strävar efter hållbara produkter, både när det gäller kvalité och design.

Här är några smakprover av Edblads sortiment till framförallt köket.

Edblad kök sommaren 2015 slickepot
Edblad kök sommaren 2015 korg
Edblad kök sommaren 2015 svartvit bricka
Edblad kök sommaren 2015 svart rund skål
Edblad kök sommaren 2015 skärbräda
Edblad kök sommaren 2015 bordlöpare
Edblad kök sommaren 2015 förkläde

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Nyheter från Skultuna

The London Collection Design Lara Bohnic nyheter Skultuna

The London Collection Design Lara Bohnic

Lara Bohinc är mest känd för sina eleganta, tidlösa smycken. The London Collection finns i två färger, korallrosa och ljust mintgrön. Färgerna påminner henne om Adriatiska havet där hon spenderade somrarna som barn.

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

Waldemarsuddekrukan firar 100 år

Waldemarsuddekrukan firar 100 år blommor

Prins Eugen formgav krukan i början av 1900-talet och var från början avsedd för eget bruk, där krukans främsta funktion var att bilda blomstrande stilleben inne i slottet. En tidstypisk kontrajugendstil kan urskiljas i den åttkantiga strama formen, från en tid då även en nygustaviansk stil var på modet. Waldemarsuddekrukan har än idag en given plats i Slottet; nedanför Zorns porträtt av prinsens mamma, drottning Sophia, står som på Eugens tid alltjämt tolv blomstrande Waldemarsuddekrukor.

I samband med bemärkelsedagen tar Prins Eugen Waldemarsudde, tillsammans med Porslinsfabriken i Lidköping, fram en unik jubileumskruka, där klassikern för första gången ikläds en helt ny färg. Inspirationen till jubileumskrukans blågrå kulör har hämtats från Waldemarsuddes omgärdande natur och de blå schatteringar som syns i slottets inredning. Färgvalet är noga framtaget för att harmonisera med och ytterligare förstärka krukans sobra form. Den putsade ytan gör att dess tidlösa geometriska uttryck och reliefdekor framträder tydligare och den matta handglaseringen resulterar i en kulörskiftning som gör varje kruka unik.

Det kommer att finnas ca 500 exemplar av jubileumskrukan i butik from 16 april, till ett pris av ca 600 kr.

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

Eleganta doftljus med exklusiv förpackning

K Lundqvist Stockholm lanserar nu en uppdaterad version av Prestige Collection. Kollektionen som har fått en fantastisk respons och med sin svarta och vita edition pryder de trendmedvetna hemmen.

Behållaren är av glansigt vitt/svart och varje ljus ligger i en lyxig dust bag. Texten lyser med sin vackra guldfärg som kontrast. Luxury in a box!

Varumärket har sedan november 2014 växt snabbt. Ett tiotal butiker har doftljusen i sitt sortiment till exempelvis PoshLiving i Mood-Gallerian och BoConcept i Luleå, inom kort lanseras kollektionen även utanför Sveriges gränser.

Kvalitén på doftljusen är exemplarisk. Dofterna finns i fem olika varianter, allt från förföriska kvinnliga till härligt maskulina. Ljusen är gjorda av 100% Sojavax med oblekt bommullsveke. De brinner jämt, sprider en vänlig doft och sotar inte.

Passa även på att läsa den story telling om grundaren till företaget som följer med. Bakom produkterna finns en alldeles särskild historia. Det gör att det blir lite extra personligt både att ha i sitt hem och att ge bort som present. Ett tips till kärestans påskägg kanske? Vi kan garantera succé!

K Lundqvist Stockholm Hot Coture Doftljus
K Lundqvist Stockholm Black Cashmere Doftljus

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

En snygg livsförsäkring

Brandvakt Sweden Brandsläckare

Varje år dör ungefär 100 människor i bränder och egendom för miljoner går upp i rök. 70 % av Sveriges hushåll saknar en brandsläckare, det är väldigt många som alltså inte har utrustning för att släcka en brand hemma. Beror det på att man inte tror att det ska inträffa, att man inte känner till riskerna eller helt enkelt att man tycker att brandsläckare är fula?

Eldvakt Sweden AB startade 2013 med målet att göra Sveriges hushåll säkrare. Eldvakt tillverkar designade brandsläckare i olika färger och mönster som förutom skyddar hemmet om olyckan skulle vara framme, även ser fina ut. Bluebox.se är den första återförsäljaren av de designade brandsläckarna som förutom hemma även kan användas i sommarstugan, båten och bilen. Pulversläckarna har släckeffekt enligt Europeiska brandsläckarstandarden samt är CE-certifierade och testade enligt Europanormen EN3.

Nu finns det inget att skylla på längre. Skaffa en snygg brandsläckare som du kan ha framme och snabbt kan använda om det skulle behövas.

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

Smycka din bukett – förgyll ditt hem!

Maria Johansson fick en bukett tulpaner som slokade redan efter någon dag. Problemlösare som hon är designade hon ett bukettstöd som både stödjer blombuketten och samtidigt dekorerar hemmet.

Flower Spring finns i 12 färger, den är tillverkad av stabil och lackad vattenbeständig metall, konstruerad i spiralform som passar de flesta vaser. Arrangera flera tillsammans på ett djupt fat eller en enskilt i en vas, användningsområdena är många och vackert blir det.

Maria har fler idéer när det gäller spiralen som hon numera har patent på, så inom kort kan vi nog se fler produkter med designen. Flower Spring visas just nu upp på Stockholmsmässan Nordiska Trädgårdar och finns att köpa till mässpris.

Flower Spring röda rosor bukett
Flower Spring kombinerad tulpaner bukett

Bilder - Evelina Ytterbom, text - Marlene Rindå

Miljövänliga utemöbler för åretruntbruk

Gåsens Lada Utemöbler Accoya trä miljömärkt

Gåsens Lada Utemöbler tillverkar utemöbler i klassisk form, men sticker ut från mängden i sina glada färger. Nu utmärker de sig ännu mer från vanliga utemöbler genom att vara tillverkade i framtidens trä; ovanligt hållbara och miljömärkta Accoya.

Accoya är ett av få träslag som är Svanenmärkt och är på så sätt ett miljövänligt alternativ till aluminium, plast och tropiskt trä, så som teak. Färgen är täckande, vattenbaserad och speciellt framtagen för att motstå påfrestningar. Möblerna doppas i färg tre gånger för att säkerställa en lång livslängd. Allt sammantaget gör det att utemöblerna klarar av att stå ute året om och lämpar sig därför lika bra på lantstället som på stadsbalkongen.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Nytt porslin till våren

INDISKA släpper vårens porslinsserie Chennai, där designern Maria Vinka låtit det skandinaviska och det indiska formspråket mötas.

Den nya porslinsserien består av ett serveringsfat, tallrikar, assietter och skålar i grått, turkost och rosa. Med hjälp av glasyren så har designern låtit det vackra indiska mönstret ta för sig utan att bli för dominant.

Porslinsserien milda färger hjälper dig att få en riktigt vacker dukning till våren.

Indiska Channai Porslin av designern Maria Vinka

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Mys med doftljus

Det finns mängder med doftljus på marknaden. Så många att man undrar om det verkligen är någon skillnad på dem och om det verkligen spelar någon roll vilket man väljer. Som när det gäller allt annat finns det skillnader även när det gäller doftljus, särskilt om man tänker på miljön.

Tru Melange kan garantera dig aromterapi ljus som är ”helt” naturliga och gjorda med omsorg. 100% ren soja / bivax från nordamerikanska gårdar, utan kemikaliska tillsatser. De tryckta burkarnas färgglada design är färgade med ekologiskt bläck, och glasburkarnas snygga lock är av trä. Högre miljökrav och inga gifter, inga kemikalier som förorenar inomhus.

Tru Melange har efter omfattande forskning lyckats få till ett i alla led miljövänligt producerat aromaljus. Andelen soja i bivaxljusen var helt avgörande för framgången. Den bomullsflätade veken tillsammans med de miljövänliga pulverfärgerna ger en fantastisk klar färg på ljusen, en brinntid som låter dig njuta länge. Aromaterapi ljusen tillverkas av terapeutiska oljor, av naturliga växtmaterial, allt för att främja god hälsa, jämvikt och välmående.

Man kan alltså mysa med doftljus och samtidigt vara snäll mot miljön.

HarmonyHome Tru melange aroma terapiljus doftljus

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Vileda ger dig tid

Vileda® Steam Ångmopp städning

Det är inte särskilt många av oss som tycker att städning är det roligaste som finns. Hellre gör vi nog något annat om vi ska vara helt ärliga. Nu kommer Vileda® med nya elektriska städprylar som gör jobbet snabbare, så vi kan göra något roligare.

Vileda® Steam och Vileda® 100°C HotSpray städar med ånga som tar död på 99,9 % av bakterierna utan kemikalier. Båda mopparna lämpar sig på alla typer av hårda golv och fräschar även upp mattor.

Nya Vileda® Windomatic suger effektivt upp allt smutsigt vatten och skum från dina fönster och lämnar dem helt rena och fria från ränder, utan större ansträngning! Den fungerar som en handdammsugare för vätska och går även att använda på andra släta ytor så som speglar och glasbord. Windomatic har en unik flexibel hals som gör att du kommer åt överallt, även i hörn och längs med kanter.

Viledas nya robotdammsugar Relax Plus städar effektivt dina golv och skrämmer kanske även slag på ditt husdjur... men rent blir det och du slipper göra jobbet! Ställ in klockslag, och roboten startar sin runda, 7 dagar i veckan. Med ett smart navigeringssystem känner Relax Plus av alla tillgängliga golvytor och ändrar riktning innan den stöter mot möbler och andra hinder! Robotdammsugaren går själv tillbaka till laddningsstationen så snart den är färdig med rundan.

Vi har testat produkterna och är supernöjda. Vileda® Steam fungerar bra på rejält ingrodd smuts utan att man behöver anstränga sig. Den väger inte särskilt mycket och man förstår direkt hur den fungerar. En stor fördel är att den enbart behöver vatten för att fungera, inga onödiga rengöringsmedel. Den lämnar kvar smuts i hörnen, men kommer åt tillräckligt för att ta bort den värsta smutsen och sedan blöta upp resten så att den blir lätt att torka bort med en trasa. Vileda® Windomatic ligger bra även i en liten hand och är enkel att använda. Redan vid första försöket blev resultatet skinande rent utan irriterande streck på rutorna efter skrapan. Även en person med svaga händer klarar att manöverar både Vileda® Steam och Vileda® Windomatic.

Vileda® Windomatic fönstertvätt städning
Vileda® Relax Plus robotdammsugare städning

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

IKEA laddar telefonen

Ikea Möbler Integrerad Mobilladdare För Smartphones

IKEA lanserar nu den första kollektionen av heminredningsprodukter med integrerad, trådlös laddning för smarta telefoner. Den nya lösningen förvandlar sängbord, lampor och skrivbord till trådlösa laddningsstationer – för ett ännu bekvämare liv hemma.

IKEA strävar hela tiden efter att hitta nya innovativa lösningar för att skapa ett bättre liv hemma. Vid utvecklingen av de trådlösa laddningsprodukterna har en ny teknik på marknaden använts för att tillgodose människors behov att kunna ladda sin telefon på fler platser, utan en massa trassliga sladdar.

Kollektionen för trådlös laddning är tillgänglig i de svenska varuhusen från den 15 april. Sortimentet kommer att fortsätta utvecklas i linje med IKEAs passion för att göra livet hemma ännu bekvämare

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Kall dryck med StayCool från Eva Solo

StayCool Eva Solo Vinkylare

Klart drycken ska hålla kall även på picknicken! Med Eva Solos StayCool vinkylare får du rätt temperatur på vinet, läsken eller saften även när det är varmt ute. Den passar de flesta former och storlekar av flaskor tack vare den elastiska remmen.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Adjöss med tråkiga drivbänkar!

Saga Form Green odlingskruka drivbänk

Saga Form har tagit fram Green, designad av Ann-Carin Wictorsson. En söt och funktionell odlingskruka som passar överallt. Låt den bli en snygg inredningsdetalj på fönsterbänken eller på bordet.

Serien Green är tillverkad i stengods och munblåst glas och finns i ljusblått, mintgrönt och rosa. Green vann designpriset Global Innovation Award i Chicago våren 2014.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Vår och sommar på Indiska

trä bambu tarakotta Indiska Inredning

Våren är snart här! Indiska välkomnar april med ett ljust och blåvitt tema. Färgerna går från mörk denim och indigo till ljusare toner av blått. Materialen är ljust trä, bambu och terrakotta. Detta mixas med tyglampor, plastmattor, örtkrukor, små växthus och trädgårdsredskap i återvunnet järn.

Maj präglas av ett färgstarkt tema. Kollektionen andas sommar och produkter för balkongen, trädgården och picknicken hamnar i fokus. Gärna blommor och växter blandat med etniska och grafiska uttryck. Färgerna är starka i grönt, blått, orange och rosa. I butikerna ser vi hängmattor, sittdynor, bomullsmattor, picknickkorg samt skål och muggar i bambufiber. En nyhet är krukhållare i makramé som kommer i vitt, blått och grönt.

Juni bjuder på ljus och mycket vitt. Det vita blandas upp med grafiska och handritade mönster i svart. Bambu, klart glas och stål är månadens material. I butikerna ser vi nya bordsdukar i vitt och grått med grafiska mönster som passar bra till en ny serie tallrikar i grönt och grått.

Indiska Inredning Hängmattor sittdynor bomullsmattor
Indiska inredning borsdukar grafiska mönster

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Eldstad Plus

Eldstad Plus Denk Keramik

Förläng sommarkvällarna med Eldstad Plus eller tjuvstarta utesittarkvällarna.

Eldstad Plus är eldstad och värmeelement i ett. Den är tillverkad av CeraFlam®, en lera som är hållbar, värmebeständig och som kan lagra värme cirka tre gånger längre än stål. Eldstad Plus förbrukar därför mindre bränsle och avger värme långt efter det att lågorna har slocknat. Genom sin upphöjda trattform strålar värmen ut i en stor radie och alla som sitter runt om känner av värmen.

Designen ger en bra lufttillförsel och bidrar till en ren förbränning. För grillning och stekning kan en passande stekpanna och grillgaller kompletteras. Eldstaden rengörs enkelt och snabbt. Med den medföljande kroken kan locket på botten försiktigt lyftas bort och askan samlas upp. Eldstad Plus går lätt att ta isär, är enkel att transportera och kan användas året runt. Eldstad Plus tillverkas för hand i Tyskland och finns till försäljning från 16 mars.

 • Storlek Ø 55 cm
 • Höjd 46 cm
 • Vikt 24,5 kg

Pris: 3 950 kr

Eldstad Plus Denk Keramik

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Ny läcker ytterdörr

Character Identity ytterdörr

Den nya designdörren Character Identity är en helt unik och personifierad entrédörr med husnumret som glasparti mitt på dörren.

Du får din högst personliga känsla på husentrén där siffran eller siffrorna är i glas och samtidigt fungerar som ljusinsläpp. Dörrmodellen Identity har dolda beslag och kännetecknas av rena linjer med de unika glasöppningarna i fokus. Siffrorna ger mycket ljusinsläpp och kan även kombineras med separata sido- och överljus runt dörren. Vill du få in ljus men inte insyn, kan du välja sandblästrat glas istället för klart. Standardfärgen är vit, det finns åtta baskulörer och även möjlighet att specialbeställa en dörr i nästan vilken kulör som helst.

Character Identity lanseras 1/4 2015.

Pris från ca 17 000 kr.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Prickigt hos ICA

Lagom till våren lanserar ICA en egen frukostserie i stengods vid namn Mollie. Serien finns i två färgställningar, vit med blåa prickar och rosa med vita prickar, som tål både maskindisk och mikrovågsugn. Serien innehåller muggar, assietter, skålar, sockerskål, gräddsnipa och tekanna.

Ica Prickar Frukostserie Porslin Mollie
Ica Prickar Frukostserie Porslin Mollie
Ica Prickar Frukostserie Porslin Mollie
Ica Prickar Frukostserie Porslin Mollie
Ica Prickar Frukostserie Porslin Mollie

Bilder - Överst vänster: Marlene Rindå, Överst höger: Nadja Petkovic, Mitten: Annelie Niehoff, Nederst: Pressblid, text - Marlene Rindå

Opinel

Opinel Knivar

Opinel är ett familjeföretag vars knivar numera är legendariska och de är lika uppskattade idag som när de först skapades i hjärtat av franska Alperna. Opinelkniven har i generationer varit en trogen följeslagare till Frankrikes alla naturälskare, äventyrare, matlagnings- och trädgårdsintresserade. I år firar Opinel 125 år och varumärket är numera starkt förknippat med kvalitet, fransk kultur och livsstil.

Företaget har idag ett gediget sortiment av köksknivar, skalknivar, stekknivar och knivar för utomhusbruk - som passar för både friluftsliv, jakt och trädgårdsarbete. Alla fällknivar har fällbart blad med den patenterade låsmekanismen viroblock. Knivarna har handtag i bok, olivträ eller färgad avenbok och bladen är tillverkade av rostfritt stål från Sandvik.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Nyheter från Alessi för vår-/sommar 2015

Alessi är ett Italienskt företag som skapar unik modern design i kombination med vacker utformning och funktionalitet. Alessi skapar allt från snygga och moderna vattenkokare till vackra fruktskålar. Här finns exklusiva, innovativa och prisvärda designprodukter som passar alla.

Alessis stora kollektioner i vår är de nya delarna i Dressed och den nya serien Dressed in Wood, av Marcel Wanders. Den holländska formgivaren fokuserar på form och dekor, vilket skapar en elegans som påminner om klassiska stilar med en modern touch.

Alessi Dressed in wood av Mar el Wanders

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Vinnare av Årets Rum 2015

Designveckans stora gala Årets Rum har gått av stapeln och priser i fyra kategorier har delats ut till branschens giganter inom design och arkitektur.

Vinnare var:

Årets inredningsdetalj - Olivia Herms–Pallina–Skultuna

Årets Rum 2015 Årets inredningsdetalj Olivia Herms Pallina Skultuna

Juryns motivering lyder:

Redan på 1200-talet nyttjades innovationen förstoringsglaset för första gången. Idag används det kanske mest som digital symbol för zoomning. Olivia Herms har, i både form- och materialval, lyckats uppdatera ett föråldrat ting till en tidlös vill-ha-produkt. Ett funktionellt smycke för hemmet med evig livslängd. Bravo!

Årets nykomling - Iina Vuorivirta

Årets Rum 2015 Årets nykomling Iina Vuorivirta

Juryns motivering lyder:

Alltsedan årets vinnare i kategorin Nykomling tog examen från Beckmans Designhögskola 2011 har denne utmanat traditionella föreställningar om produktion och material. I konstnärligt reflekterande designprocesser förenas materialexperiment med hantverk och funktion. Designen får oss både att le och fundera vidare på frågor kring invanda konventioner. Därför vill vi gärna se mer av dig, Iina!

Årets möbel - Mattias Stenberg–Bistro (- Olby Design)

Årets Rum 2015 Årets möbel Mattias Stenberg Bistro Olby Design stol

Juryns motivering lyder:

Med en sällsynt kombination av form, elegans och nätthet, som är ovanlig i vår del av världen, kunde denna möbel ha varit japansk. Dess luftighet i formen gör den också lättplacerad i både hem och offentlig miljö. Den är förhoppningsvis tidlös, inte historielös, och ändå nutida. En väldigt fin stol.

Årets arkitektur - BIG–Museet för sjöfart

Årets Rum 2015 Årets arkitektur BIG Museet för sjöfart

Juryns motivering lyder:

Årets vinnare i kategorin Arkitektur visar prov på hur långt man kan nå med stort mod hos både arkitekt och byggherre. Genom att utmana tävlingsprogrammet och tänka långt utanför bekvämlighetszonen har man lyckats skapa en hemlig värld och något så ovanligt som en ”osynlig” arkitektur. Ett tomrum som symbol och kongenial spegling av verksamheten.

Juryn bestod av formgivaren Eero Koivisto, arkitekten Bolle Tham, Beckmans rektor Cilla Robach, antikvitetsexperten Li Pamp och arkitekturhistorikern Martin Rörby. I juryn ingick också chefredaktörerna för Rum Hemma; Amina Djemili, Nya Rum; Josefin Udén, Tidskriften Rum; Frida Jeppsson Prime och Rum Design; Anna Ring.

Lotta Lundgren var konferencier för kvällen och bjöd på både sång och dans tillsammans med Tensta kör.

Bilder och text - pressmaterial

Cult Design Sweden

Cult Design startades våren 2001. All design och formgivning sker i Göteborg. Keramik är huvudmaterialet och större delen av keramikproduktionen sker i Kina. Man skulpterar, gjuter, bränner, glaserar och målar dekorer för hand vilket gör varje produkt helt unik!

Årets nyhet heter BeeHappy och är en utomhusserie inspirerad av bin och deras sexkantiga byggnationer. Krukorna går att kombinera på en mängd olika sätt och är perfekta som ”stenparti” på balkongen, terrassen eller den lilla uteplatsen. Odla tomater, kryddor, sallat eller blommor. Kombinera med poesi-plattor för en mysig känsla.

Krukorna är av cementmix och har avrinningshål i botten. Det finns en plugg ifall man vill ha tätt.

Cult Design Sweden Sexkantiga krukor
Cult design sweden sexkantiga krukor

Bilder och text - Marlene Rindå

Målerås Glasbruk firar 125-års jubileum

Första glasbruket i Målerås grundades 1890 och den första tiden producerades munblåsta fönsterglas och medicinflaskor. Under 1940- och 50-talet ändrades inriktningen på produktionen till traditionell servisglastillverkning.

1970-talet var en turbulent tid i Glasriket där många glasbruk lades ner eller bytte ägare. 1981 köpte Mats Jonasson tillsammans med glasarbetarna och byborna i Målerås glasbruket. Hela 80-talet var en expansiv tid för Målerås Glasbruk och från 1987 till dags dato är familjen Jonasson majoritetsägare.

Under de senaste åren har Målerås Glasbruk utökat sin formgivarkår och i dagsläget är Ludvig Löfgren, Lina Lundberg, Morgan Persson och Robert Ljubez knutna till glasbruket.

Årets nyheter är bla serien Peacock och Kristall.

Målerås Glasbruk Ljusstakar Peakock
Målerås Glasbruk Kristall
Målerås Glasbruk Skål Bröllopskollektion Svanar Magneter
Målerås Glasbruk Ljusstake Peakock

Bilder och text - Marlene Rindå

Anderssons Design

Anderssons Design ljusstakar rosa svart

Anderssons design består av formgivarna Stefan och Maria Andersson, från Ängelholm, Skåne. De har en gemensam passion för design, färg och form, men vill även spara på vår miljö. Därför är alla produkter svensktillverkade och man använder återvunnet material för transport och paketering. Alla produkter är av stål och helt eller delvis tillverkade för hand.

Anderssons Design ljusstakar äggkoppar rosa vit
Anderssons Design ljusstake bricka
Anderssons Design Ljuslykta
Anderssons Design fruktskål ljusstake

Bilder och text - Marlene Rindå

Tv-profil designar utemöbel

Rickard Olsson Johhan Strand utemöbel Bara Vara

Tv-profilen Rickard Olsson har tillsammans med designern Johanna Strand tagit fram en helt ny utemöbel. Möbeln heter Bara Vara och består av två olika flyttbara moduler på låsbara hjul som man sätter ihop som man själv önskar för stunden. Som fristående fåtölj, flera sammansatta moduler på rad som soffa eller på längden som divan. Varje modul kostar ca 3300 kr och är ca 1 x 1 meter. De kan även användas som förvaring och är i stort sett underhållsfria.

Bara Vara är Hillerstorp Swedens stora nyhet för våren 2015.

Rickard Olsson Johhan Strand utemöbel Bara Vara

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

ReEasy

ReEasy återvinning resycle väska behållare

Att källsortera tomma glasburkar är både kladdigt och tidsödande… Ofta har de passerat både diskbänken, hallen och garaget innan man till sist står på återvinningsstationen och kastar ett kladdigt glas i taget genom det lilla runda hålet …. Nu finns ReEasy - en unik källsorteringsbehållare som förenklar hanteringen.

ReEasy Källsorteringsbehållare för glas & metall löser flödet hela vägen. Varje glas hanteras bara en enda gång och väl framme på återvinningsstationen häller man glasen i containern istället för att kasta ett i taget. Handtag i botten förhindrar att man råkar tappa behållaren. Tillverkas i Sverige av samma plast som pulkor - så man kan glömma den i bilen på vintern. Två behållare + väska indelad i fyra fack ingår. Behållaren fungerar också utmärkt för små, kladdiga metallförpackningar

Bakom konceptet ReEasy står Mona Svensson, som tidigare arbetat på Semper men nu tagit klivet till egenföretagare och innovatör.

ReEasy Källsorteringsbehållare för glas & metall finns hos bl.a. Förvara.se, Babyland.se och SmartaSaker.se

Priset är 279 kr för två behållare + väska.

ReEasy återvinning

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Sistema förvaringsboxar

Behöver ni smart förvaring? Oavsett om det handlar om lunchlåda, rester, smågrejer eller smycken så finns den perfekta boxen hos Sistema. Alla produkter är designade och tillverkade i Nya Zeeland, helt fria från BPA och har en mängd smarta lösningar.

Scandinavian sales force AB marknadsför boxarna i Sverige.

Sistema Purple lunch box Formex
Sistema SlimlineQuaddie Vibe Green Food box plast Formex

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Guzzini

Guzzini Castino Pane skål plast Formex

Snygga grejer att duka med finns det gott om. Snygga och funktionella grejer finns det också gott om. Snygga, funktionella och dessutom hållbara grejer är det värre med. Saker som både är snygga till dukningen hemma och som man utan risk kan ta med sig på picknick. Finns det?

Italienska Guzzini har precis allt detta, deras motto är ”Design to be used”. Både snyggt, funktionellt och i hårdplast. Företaget är över 100 år gammalt och produkterna finns i mer än 85 länder. Produkterna tillverkas i Italien och är återvinningsbara.

Guzzini Alzeta c campa grande tårtfat plast Formex
Guzzini insalateria sabbia skål plast Formex
Guzzini Rollo presa skål durkslag plast Formex
Guzzini Still life bestick Formex

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Termosen Accent årets vinnare

Det årliga designpriset Formex Formidable gick i år till Termosen Accent från Sagaform. Designer är Gustav Hallén som har handtag och kork som fokus.

Juryn 2014 bestod av Stefan Nilsson, trendexpert Designgalleriet, Dan Gordan, redaktör på Sköna Hem, Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria, Anna Kraitz, designer och Kajsa Falck-Torlegård, Formex.

Sagaform Accent termos vinnare designpris Formex

Bilder och text - Marlene Rindå

Smart dryckeshållare

Många av oss har sk divansoffor med armstöd i börja och slutet på soffan. De här sofforna är ganska djupa och har man ont i ryggen eller är lite stel kan avståndet att sträcka sig bli för långt. Alltså har Peter Skoglund, Heavy Art, designat en dryckeshållare som man trycker in mellan två soffdynor. Hållaren har plats för två läsk- eller ölburkar som man har nära till hands utan att behöva sträcka sig särskilt långt. Produkten är helt ny och tillverkas än så länge för hand och visas på Formexmässan till och med lördag.

Formex Smarta dryckeshållare design Peter Skoglund
Formex Smarta dryckeshållare design Peter Skoglund

Bilder och text - Marlene Rindå

Tulpanens dag 25 år torsdagen den 15 januari

Tulpanens dag 25 år blommor

Många av oss köper tulpaner året om, men det är januari som är den stora tulpanmånaden och många ser det som en tidig start på våren. Ett sätt att fira att ljuset är tillbaka kanske?

Svenska tulpandrivare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. Svenska tulpaner är drivna ur stora lökar, de är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken från Holland och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige är därför idealiskt.

Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill.

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig ca 1 vecka. Placeras de på en sval plats kan de hålla betydligt längre.

För bästa hållbarhet skärs ca 1 cm av stjälkarna av med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Tänk också på att placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom blommornas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Våga leka lite med tulpanbuketten genom att blanda i andra blommor eller kvistar, kanske sätta dem som solitärer i en hög vas eller lägga dem lite slarvigt i en grund skål med stjälken i vattnet och blomman över kanten.

Tulpanens dag 25 år blommor
Tulpanens dag 25 år blommor
Tulpanens dag 25 år blommor
Tulpanens dag 25 år blommor

Bilder och text - Marlene Rindå

Kosta Boda på ICA

Innan jul lanserade ICA tillsammans med Orrefors Kosta Boda en helt ny och unik glasserie i kristall. Serien heter O:N och består till en början av rödvins-, vittvins- och ölglas för att utökas med fler produkter senare.

O:N står för stil, design och kvalitet och glasen passar för såväl vardag som till fest.

O:N Ica Kosta boda Orrefors Glas Kristall

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Brita Sweden

Systrarna Monica Harrie, Pia Gabrielsson och deras mor Margaretha Eriksson är kvinnorna bakom Brita Sweden. Idag är det systrarna som står för den mesta designen, men familjen har i flera generationer ägnat sig åt väveriets konst. Grundtanken är design som står sig bra och hållbar kvalitet.

Kollektionen innehåller filtar, sängkläder, kuddar och mattor. Det mesta tillverkas i Europa, men plastmattorna för utomhusbruk görs i Sverige med svenska material och enligt gamla, svenska vävningstraditioner.

Brita Sweden Inredning sängkläder mattor
Brita Sweden vävda kuddar inredning

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Mysigt ute

Islyktor i trädgården är både mysigt och dekorativ, dessutom är de väldigt enkla och roliga att göra själv. Det finns färdiga formar att köpa men har man ingen isform kan man ta en hink, sockerkaksform eller annan bunke. För att få hålet i mitten ställer du ytterligare en form i formen.

Häll i vatten, karamellfärg, lägg i blad, granbarr, frostnupna blommor, rönnbär eller annat dekorativt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Ställ ut i kylan (eller frysen) och ta ur dem ur formen någon dag senare. De kan vara lite knepiga att få ur formen, men med lite varmvatten och trixande så går det.

Skyndar ni er hinner ni fixa dekorationen till nyår!

islyktor roliga saker coolstuff
islykta is nyår ice newyear

Bilder och text - Marlene Rindå

Resize Design

Det kanske blev en ny tv på mellandagsrean? Då behövs det en smart och snygg möbel att ha tv´n i. Resize Design har pelare som man spänner mellan golv och tak och sedan placerar passande möbelmodul i. Till exempel en som tv´n får plats i, men det finns även hyllor med olika funktioner.

Resize Design tillverkar sina produkter i Skellefteå med material av högsta kvalitet. Sten och metall kommer från olika områden i Norrland. Företaget startades av designern Viktor Lindbäck som ursprungligen kommer från Skellefteå.

Resize Design möbler hyllor

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Dorthe Kvist by Nelson Garden

Även den som bor i lägenhet kan ju vara intresserad av trädgård och odling. Men har man bara en liten balkong kan det vara svårt att odla allt man vill. Visst finns det snygga krukor, men de är ofta tunga och otympliga och ibland kanske man måste flytta på dem för att kunna vara på balkongen.

Med Dorthe Kvists nya kollektion är problemet löst! Här finns bla planteringskärl tillverkad av återvunna PET-flaskor. De är lätta, går enkelt att flytta och tar nästan ingen plats när de inte används.

Dorthe Kvist Nelson Garden inredning trädgård planteringssäck

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Doftljus från K.Lundqvist

Det finns mängder med doftljus och vi är många som tycker det förhöjer stämningen lite extra med tända ljus som dessutom luktar gott. En himla bra present är det också! Men handen på hjärtat, hur många ger bort ett doftljus till en man?

Nu har Kristoffer Lundqvist tagit fram en kollektion i fem olika dofter som är lite manligare och som fungerar alldeles utmärkt att ge bort både till män och kvinnor. Prestige Collection är en lyxig variant med svart presentask där ljuset omsluts av en lyxig sk dust bag.

Ljuset är tillverkat av sojavax med oblekt bomullsveke. Det är miljövänligt med hög kvalitet och brinner ca 55 timmar.

Doftljus Luxury Diamond 3 Design by K Lundqvist Stockholm

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

Jensens nya sängkollektion Signature

Något man ofta irriterar sig på när man har dubbelsäng och ska städa under sängen, är benen mitt under sängens fotände. De är i vägen helt enkelt. Nu har Jensen kommit med en ny kollektion sängar där dubbelsängarna bara har fyra ben, ett i varje hörn. Benen är dessutom snygga!

Sängarna går att köpa med extra komfort. Bara genom en enkel knapptryckning justeras sängens fasthet för att ge kroppen optimalt stöd. Företaget själva säger ”sobert, stilsäkert och optimalt”. Ni får bedöma själva om det stämmer.

Jensens sängkollektion Signature säng sovrum
Jensens sängkollektion Signature ben triangel

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå